Съдържание

Новини

БЪЛГАРИЯ И ЯПОНИЯ ЩЕ СИ СЪТРУДНИЧАТ В ОБЛАСТТА НА НАУКАТА И ТЕХНОЛОГИИТЕ

Министърът на образованието и науката на България Красимир Вълчев и министърът на образованието, културата, спорта, науката и технологиите на Япония Йошимаса Хаяши подписаха днес Меморандум за сътрудничество в областта на науките и технологиите. Подписването е част от визитата на министър Вълчев в Япония.

Меморандумът беше одобрен от българското правителство на заседание на Министерския съвет на 13 септември 2017 г. Той цели да насърчи общи научни и технологични проекти на български и японски научни и образователни организации и изследователски институции. Като част от сътрудничеството между двете страни ще се провеждат семинари, работни срещи, конференции, свързани с науката и технологиите, обмени между институти на двете страни, ангажирани с научно-изследователска и развойна дейност, както и образователни програми и програми за обучение.

На срещата двамата министри обсъдиха възможността за провеждането на първа сесия на Съвместен двустранен комитет до края на 2017 г. или в началото на 2018 г. в Япония. Целта на този комитет ще бъде да се инициират нови и да се задълбочат вече съществуващи контакти между научни организации в двете страни с бъдеща перспектива за обявяване на двустранен конкурс за финансиране на научно-изследователски проекти.

В японския град Киото министър Вълчев участва в XIV Mеждународен форум за наука и технологии в обществото и в Кръгла маса на министрите с ресор наука и технологии. Основната задача на форума е да се осигури платформа, която да събере световните лидери в областта на разработването на политики, академичните среди и индустрията и да се обсъдят възможни решения на въпроси, свързани с науката и технологиите за бъдещето на човечеството посредством създаване на мрежи от заинтересовани страни. На него присъстват около 1200 участници от 100 държави.

СНИМКИ

Странична навигацияКонтакти


icon

Телефон за граждани

0800 16 111

безплатен от цялата страна

Централа на МОН:

тел.: 02 921 77 99

факс: 02 988 24 85

София 1000
бул. "Княз Дондуков" 2A

Приемна

тел.: 02 9217 760

e-mail: priemna@mon.bg

Работно време: 9:00 ч. - 17:30 ч.

ПРЕСЦЕНТЪР

тел.: 02 921 77 44

факс: 02 988 26 93

e-mail: press_mon@mon.bg

АНТИКОРУПЦИЯ

Изпрaщайте Вашите сигнали на адрес:

anticorruption@mon.bg

Сигнал за фиктивно записани ученици

Най-добрият учител, когото познавам