Съдържание

В МЕДИИТЕ

ЗАМ.-МИНИСТЪР СТАМАТОВ: МОН ПРЕДВИЖДА ПЪЛНА ЕЛЕКТРОНИЗАЦИЯ НА УЧИЛИЩНИТЕ ДОКУМЕНТИ ДО 2018 Г.

До края на 2018 година от МОН предвиждат въвеждането на единна електронна система, която да обединява цялата документация в училище, в това число електронни дневници и извинителни бележки.

Това съобщи в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR зам.-министърът на образованието Диян Стаматов.
"Имаме взаимна идея да намерим правилния нормативен документ, който да не е свързан с медицинската тайна и да няма проблем с бележките", обясни Стаматов в коментар за казуса с големия брой фалшифицирани бележки, който беше поставен на дневен ред в общественото обсъждане.

Стаматов беше категоричен, че това води до неграмотност и незнание сред учащите се и именно това е причината от МОН да се заемат с проблема. „Докато единната система не стане факт, се разглежда временен вариант за контрол на бележките. При уважителни причини за отсъствие до три дни учениците ще трябва да представят бележки от родителите си в свободен текст. Повече за временните мерки обаче ще стане ясно до месец“, обясни Стаматов.

Той подчерта, че към пълната електронизация на училищните документи ще се върви стъпка по стъпка: "За едно училище изграждането на една платформа е по-лесно и по-евтино - защитата не изисква толкова голяма степен на подготовка. В национален мащаб обаче не е така. В нормативите сме предвидили до края на 2018 година да имаме единна платформа, която да обединява документацията", посочи Стаматов.

Наред с това от МОН готвят и редица други промени, добави зам.-министърът. Предвижда се увеличение на учителските заплати и най-вече на младите учители, които тепърва влизат в системата. 
Промяна ще има и в педагогическото висше образование - по-благоприятни условия за специалността и подаване на "професионална ръка" след завършване на обучението. 

Стартира и проектът на МОН "Твоят час", в чиято първа фаза 140 млн. лева ще бъдат предоставени на всички държавни и общински училища за извънкласни дейности по интереси и извънкласни дейности за компенсиране на образователни затруднения. Програмата предвижда най-разнородни дейности в клас, както и възможността за влизане на родителите в час.


Цялото интервю може да видите на: http://www.bgonair.bg/sutreshen-blok/2016-10-10/ot-mon-predvizhdat-palna-elektronizatsiya-na-uchilishtnite-dokumenti-do-2018-g

Странична навигацияКонтакти


icon

Телефон за граждани

0800 16 111

безплатен от цялата страна

Централа на МОН:

тел.: 02 921 77 99

факс: 02 988 24 85

София 1000
бул. "Княз Дондуков" 2A

Приемна

тел.: 02 9217 760

e-mail: priemna@mon.bg

Работно време: 9:00 ч. - 17:30 ч.

ПРЕСЦЕНТЪР

тел.: 02 921 77 44

факс: 02 988 26 93

e-mail: press_mon@mon.bg

АНТИКОРУПЦИЯ

Изпрaщайте Вашите сигнали на адрес:

anticorruption@mon.bg

Сигнал за фиктивно записани ученици

Най-добрият учител, когото познавам