Ученическо четене „Да открием Чудомир“ - 2018

Начало » За българите зад граница » Роден език и култура зад граница » Архив » Ученическо четене „Да открием Чудомир“ - 2018

Ученическо четене „Да открием Чудомир“- 2018 г.

Могат да участват всички български неделни училища в чужбина.

Чудомирови празници - Казанлък са ежегодни и се провеждат от 25.03. до 01.04. Миналата  година за първи път в програмата им бе включена проявата „Национално ученическо четене на Чудомирови разкази - Да открием Чудомир“. То  цели популяризиране живота и творчеството на нашия именит съгражданин - писателя, художника и общественика Димитър Чорбаджийски-Чудомир. За целта е създадена страница в интернет  https://chudomir.kazanlak.com/,  където са поместени 13 разказа, илюстрирани с картини на автора, както и представяне на самия творец.
През периода от 20 до 24 март 2017г.  българските ученици четоха Чудомир. При нас пристигна информация за участие от 93 училища в България и от 3 български неделни училища в чужбина - гр. Ксанти, гр.Александруполи и гр.Орестиада, които работят към Културно-просветното дружество на българите в гр.Александруполи, РГърция.Този заявен интерес ни насочи да потърсим съдействието за обявяване на ученическо четене сред българските неделни училища в чужбина, финансово подпомагани от МОН.

Надяваме се всички заедно да работим за една обща кауза – популяризиране творчеството на Димитър Христов Чорбаджийски – Чудомир, което кореспондира и с националната стратегия  на МОН в периода ( 2014 –2020г. ) за насърчаване и повишаване на грамотността.

И както казва Чудомир „ Ако сатирата е хирургическият нож, то хуморът е сладкият мехлем за раната.“ Не остава друго освен да си пожелаем този сладък мехлем да се произвежда масово и да се продава под път и над път, защото у нас има още много рани за лекуване.

Условия за участие:

В ученическото четене „Да открием Чудомир“ – 2018 могат да участват всички български неделни училища в чужбина.

За целта е необходимо да организират събитие – четене на Чудомир в периода 25.02. – 25.03.2018 г.

Разказите могат да се четат, както от сайта на организаторите  https://chudomir.kazanlak.com/ така и от хартиен носител.

Могат да се изготвят презентации, видео клипове, драматизации, конкурси, послания към Чудомир и др.

Подготвените материали да се изпращат само на e-mail: [email protected]

Колкото по-оригинално и креативно е събитието и колкото повече са участниците, толкова по-близо е победата.

Най-добрите три събития ще получат томове с избрани съчинения на Чудомир за библиотеките при училищата.

Всички участници ще получат безплатен ваучер за беседа и прожекция на филм при посещение в Литературно-художествен музей „Чудомир“ в гр. Казанлък, ул. „Трапезица“  №6, през 2018 г.


Чудомир е смешен, интересен, актуален и вечен – заслужава да го познавате. ОЧАКВАМЕ ВИ !!!

Национална информационна кампания „Живот без насилие за всяко дете“
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“