награди за студенти, изучаващи български език

Начало » Документация » Конкурси » Архив до края на 2017 г. » Архив "Студенти" » награди за студенти, изучаващи български език

Награди за студентите, изучаващи български език в катедра „Славянски науки" към Националния университет „Й. Каподистрия" в Атина

В Националния университет „Й. Каподистрия" в Атина беше проведен конкурс за студентите, изучаващи български език в катедра „Славянски науки". Отличените гръцки студенти се състезаваха и бяха наградени в три категории:

  • Индивидуална разработка на български език - сравнително изследване на елементи от българската и гръцката народна митология;
  • Превод от български на гръцки език на непревеждан досега на новогръцки език разказ от Йордан Йовков и на субтитри към едноименен филм;
  • Колективна научна разработка - доклад на тема: „Нова и съвременна гръцка литература в превод на гръцки".

Победителят в първата категория беше награден със стипендия за участие през настоящата година в летния курс по български език във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий".

Победителите в последните две категории бяха наградени с парични награди, предоставени с любезното съдействие на Eurobank.

На официалната церемония по награждаването, която се състоя на 2 юни т.г. в официалната зала на Деканата на Философското училище на Националния университет „Й. Каподистрия" в Атина със съдействието на Посолството на Република България в Атина, Посланик Елена Кралева поздрави всички участници в конкурса и техните преподаватели от името на Министерство на образованието и науката на Република България и връчи на всеки от студентите почетна грамота, подписана от заместник министър-председателя по координация на европейските политики и институционалните въпроси и министър на образованието и науката - г-жа Меглена Кунева, както и книги на български език.

Представените общо 15 материала бяха оценени от жури, в чийто състав участваха български и гръцки преподаватели - филолози, както и изтъкнатият български преводач от гръцки език - г-жа Здравка Михайлова.

Водещи критерии за журито бяха оригиналността, пълнотата, обемът и езиковото ниво на разработката. По всеобща оценка, всички представени материали бяха значими и интересни.

Конкурсът свидетелства за успешната работа на българския лектор, с чиито усилия за кратко време беше събуден интересът на студентите за изучаване на български език и беше постигнато много добро ниво.

На свой ред преподавателите от Националния университет „И.Каподистрия" в Атина изразиха удовлетворение от отличните работи на студентите и качеството на преподаване на български език във Факултета по славистика.

Заявено беше желание в бъдеще да бъде обособено изучаването на български език в отделна специалност към катедрата, както и продължаване на оказваната подкрепа от страна на България.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“