УЧИЛИЩЕ В БЕРКОВИЦА ПАЗИ ТРАДИЦИОННИТЕ БЪЛГАРСКИ ЗАНАЯТИ КИЛИМАРСТВО И ГРЪНЧАРСТВО

Начало » Добрата новина

25.03.2019

Понеделник, 13 ч. Учебните часове в I ОУ „Никола Вапцаров“ в Берковица официално са приключили. На улицата пред училището и в двора му обаче няма ученици. Една част от тях имат извънкласни занимания по кариерно ориентиране, а други по два традиционни български занаята – грънчарство и килимарство. Групите са с деца на различни възрасти, но всички се включват с огромно желание. Керамични предмети и произведения на изкуството изработват 21 ученици, а черги и килими на станове – 16.

Учителката Вергиния Ангелова разказва, че най-трудно в грънчарството е центрирането на глината, така че да се получат естествените форми на чаши, чинии и вази. Ателието, в което се провеждат заниманията, разполага с грънчарско колело, няколко фурни за изпичане на готовите продукти и бои за изрисуването им. Най-много ученици се включват в рисуването. Освен с традиционните грънци обаче Ангелова се старае да развие въображението им като ги мотивира да изработват бижута и сувенири. Така изпод детските ръце се появяват керамични рози, картини със слънчогледи и др.
На втория етаж на училището друга група ученици майстори килими на почти двуметрови станове, на каквито в миналото са изработвани най-красивите чипровски килими. Директорката на основното училище Катя Василева разказва, че децата са особено заинтригувани от пътя на вълната преди да дойде при тях – от стригането на овцете, през прането и обработването й. През лятото те се учат да багрят готовата вълна. После тя отива директно на становете и децата я претворяват в изкуство.

I ОУ в Берковица е получило и дарение от автентични тъкани черги, част от които днес украсяват крилото, за което училището спечели награда за модерна архитектурна среда. В него второкласниците провеждат извънкласни занимания по кариерно ориентиране. Всяка седмица е посветена на различна професия, като в различните дни я опознават и изработват нещо, свързано с нея. Днешният понеделник е свързан с лекарите и суперхраните. Началната учителка Елизабета Боянова e подготвила игра с карти, на които е записано какви храни трябва да приемат децата, за да придобият „суперсили“ като памет, сила и концентрация. Отделно второкласниците са изработили стетоскопи. Носят и маски като истински лекари.

Само преди час същите деца е трябвало да нахранят гекона и царевичния смок от терарирума на училището. Освен него по коридорите може да се види и аквариум с екзотични соленоводни риби. Уроците на децата се преподават чрез модерни дигитални устройства – проектори, интерактивни дъски и компютри. Има лабораторен кът с микроскопи на всяка маса и един за учителя, свързан с екран. Има и места за отдих, където децата включително могат да подготвят уроците си.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“