ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ОТ БЪЛГАРИЯ Е НОМИНИРАНА ЗА НАГРАДА В „ЕВРОПЕЙСКАТА СЕДМИЦА НА ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ УМЕНИЯ“ 2019

Начало » Добрата новина

23.10.2019

Професионална техническа гимназия „Н. Й. Вапцаров“ в град Враца получи титлата „Европейска предприемчива професионална гимназия“. Тя е номинирана за наградата на Джуниър Ачийвмънт Европа, Предприемаческо училище TES (The Entrepreneurial School), с която училищата се насърчават да акцентират на предприемаческите умения като начин за по-добра подготовка на младите хора за работните места на бъдещето. Кандидатурите се оценяват от жури за всяка категория, а номинираните институции, организации, изследователи, учители и експерти, са представени в електронната платформа на „Европейската седмица на професионалните умения“ 2019. Всеки гражданин гласува свободно, като електронно подкрепя кандидатите.

Платформата представя Професионална техническа гимназия „Н. Й. Вапцаров“ като модерно училище за професионално образование и обучение, което подготвя учениците в три професионални области: автомобилна мехатроника, машиностроене, компютърни науки, електроника и енергетика. Посочено е, че училището предоставя практическо обучение за подготовка бъдещи специалисти. Отбелязано е, че партньорствата с местния бизнес (ТеПроМетал Холдинг и Лесто продукт EOOД) предоставят възможност за платени стажове, учене на нови езици, кандидатстване за корпоративни стажове и безплатни обучения. Училището е една от първите професионални гимназии изцяло въвели предприемачеството като компетентност в учебните програми и в измерването на постиженията и резултатите от ученето. Наградите за предприемаческо училище бяха обявени в Хелзинки в рамките на Европейската седмица на професионалните умения . В надпреварата участваха 34 иновативни (академични и професионални) училища от 22 европейски държави. Те са избрани на национално ниво заради своята визия и отлично изпълнение на образователните програми за предприемачество. До финала достигнаха врачанското училище и Средно училище от страната домакин–Финландия. На специалната церемония във Финландия наградата бе връчена на Владислав Христов от 12а клас и ръководителя на екипа госпожаМариана Павлова. ПТГ “Н. Й. Вапцаров“ получи званието „Европейска предприемчива гимназия“, грамота и плакет.

Линк към номинациите за награди в Европейската седмицата на професионалните умения

https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/VETExcellenceAwards2019#page0

 

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“