МОН СЕ ВКЛЮЧИ В ИНИЦИАТИВАТА „МЕНИДЖЪР ЗА ЕДИН ДЕН“

Начало » Последни публикации

25.03.2015

На 25 март 2015 г. за 14‐та поредна година над 1000 ученици и студенти от цялата страна имаха възможността да се запознаят с работата на държавните институции и да седнат в министерски кресла, благодарение на инициативата „Мениджър за един ден“, организирана от Джуниър Ачийвмънт България.

В Министерството на образованието и науката за министър за един ден бе избран ученикът от 12. клас на Професионалната гимназия по икономика „Карл Маркс“ в  Смолян,  Веселин Веселинов.  Като негови заместници и съветници се представиха  Виктория Крънева – 11 кл., СОУ „Св.Паисий Хилендарски“ - гр. Златица, Кристина Райкова – 10 кл., 40 то СОУ „Луи Пастьор“ – София, Стефка Георгиева – 12 кл., 23 СОУ „Фредерик Жулио Кюри“ – София и Владимира Петкова- 12 кл., 23 СОУ „Фредерик Жулио Кюри“ – София.

Учениците имаха възможност да общуват с ръководния екип на Министерството на образованието и науката, присъстваха на делови срещи.

В края на гостуването си в МОН учениците споделиха впечатленията си от преживяното. Младият екип смята, че образованието издига човешкият дух на пиедестал. Но в днешно време образованието се сблъсква с различни конфликти в сложно социално поле, каквото е училището. Един от тях е агресията и справянето с нея e в ръцете на младите хора. „Насилието над учители би трябвало да се инкриминира, за да може педагозите да се чувстват спокойни, сигурни, да има по-голям респект от страна на родителите. Нужно е да се намери начин за сплотяване на учители и ученици и една от идеите е това да става чрез тиймбилдинг за постигане на толерантност. Трябва да има програма, която да подпомага учениците да разберат себе си. Необходимо е и съответно обучение от страна на психолози как ученикът да отговаря на агресията.

Според днешния ученически ръководен екип на МОН е нужно да се търси начин младите хора да се мотивират да станат учители. Това може да стане и чрез прекатегоризация на учителския труд от трета във втора категория.

Сферата на образованието е интересно поле за развитие, тъй като има много възможности да се работи по подобряване на учебните програми и учебниците и по мотивиране на учителите, споделиха младите ръководители от инициативата „Мениджър за един ден“. Мотивацията им за включване в тази проява се крие във възможността да видят как всичко се случва в реална среда, как ръководният екип на МОН се справя с проблеми и пр.

От срещите с ръководния екип на МОН силни  впечатления оставя срещата с министър Тодор Танев „Това беше един урок как да възприемаме политиката и планирането. . Като истински министър на образованието проф. Танев ни образова“, сподели Веселин и добави: „Запомних, че ние се стремим към чиста и свята република.“

"Мениджър за един ден" промотира метода на учене чрез практика и насърчава връзката между бизнеса и образованието с цел предоставяне на ранно кариерно ориентиране на младите хора в България. Всяка година над 1000 ученици и студенти в цялата страна имат възможността да тестват своите умения и планират кариерното си развитие. Те прекарват един ден във водещи български и международни компании и учат директно от топ мениджърите им. Въпреки че са заедно само един ден, много от младежите и техните домакини продължават да поддържат връзка и след това. Предложения за стажове или работа са често срещана практика към добре представилите се младежи. Една от най-често използваните думи от младежите след участието им в „Мениджър за един ден“ е, че то е било „трансформиращо“.

Заместник-министър Николай Денков присъства на откриването на инициативата „Мениджър за един ден“ в Хотел Балкан, където се събраха представители на приемащите ведомства и включените в тазгодишната инициатива млади хора.

Заместник-министър Костадин Костадинов запозна двете си заместнички с ресора, за който отговаря -  наука и научни изследвания, както и  с провежданата политика на МОН с визия за идващите 20 – 30 години.

В първото издание на "Мениджър за един ден" през 2002 г. са взели участие по-малко от 100 ученици.

Досега за 14 години в инициативата са се включили повече от 12 000 ученици от 600 училища в 123 града и над 700 компании с 4000 служители и мениджъри, като с всяко издание интересът се увеличава.

Тази година за участие в „Мениджър за един ден“ кандидатстваха 1571 ученици и студенти от цялата страна, като 834 от тях получиха еднодневно назначение в компании и институции. В инициативата  вземат участие 194 институции, от които 44 са от София, също както и 39 компании от София и 102 компании от страната.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“