МИНИСТЪР КЛИСАРОВА: ЦЕЛТА НИ Е ДА НАМАЛИМ ОТПАДАЩИТЕ ОТ УЧИЛИЩЕ УЧЕНИЦИ

Начало » Последни публикации

29.10.2013

„Всеки млад човек има право и трябва да изразява гражданската си позиция. Нека да помислим правилно ли е това да се случва в университета? Защото има и много млади хора, които имат друга гражданска позиция, трябва да уважим и тяхната. Не бива обучението да бъде свързано с политиката, ако искаме да имаме добро образование”. Това заяви по време на посещението си в Добрич на 29 октомври 2013 г. министърът на образованието и науката проф. д-р Анелия Клисарова.

Тя се срещна с кмета на Добрич Детелина Николова, областния управител Недко Марчев и директори на училища, професионални гимназии и детски градини. По време на срещите бяха обсъждани проблеми в града, свързани с образованието, собственост на сграден фонд, възможности за създаване на учебен филиал на Аграрния университет, приоритети в областта на образованието и други.

”Целта ни е до 2020 г. да намалим отпадналите ученици до 11%”, заяви образователният министър на срещата с директорите в Огледалната зала в Драматичния театър "Йордан Йовков". В момента за България средно този процент е около 14%, но има региони, където той достига до 28%. Усилията на министерството ще бъдат насочени и към засилване на професионалното образование и повишаване на функционалната грамотност на българските ученици, сподели още проф. Клисарова. Сред основните проблеми, които директорите поставиха, са отпадането на учениците, делегираните бюджети и липсата на реализация на младите хора след завършване.

По-късно министърът посети Професионалната гимназия по механотехника и електротехника "Михаил В. Ломоносов".

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“