МИНИСТЪР ТОДОР ТАНЕВ: БИЗНЕСЪТ ЩЕ ВЗЕМЕ УЧАСТИЕ В ПРАВЕНЕТО НА ОБРАЗОВАТЕЛНИ ПОЛИТИКИ

Начало » Последни публикации

07.05.2015

Бизнесът ще вземе участие в правенето на образователни политики, в писането на учебни програми и в изработването на Закон за изменение и допълнение на Закона за професионалното образование и обучение. Това заяви министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев на дискусия на тема „ДА! На българската икономика“, която се организира за втори път от вестник „Стандарт“ и  КРИБ в Панагюрище.

Трябва по-ясно да бъдат дефинирани професионално-квалификационните степени каза проф. Танев на срещата и се обърна към представителите на бизнеса с думите: „Вие ще направите това с наша помощ“. Той добави, че в Министерството на образованието и науката ще има постоянен орган, в който ще участват представители на четирите работодателски организации. Това ще бъде постоянна структура за връзка с работодателите, добави министърът и обясни, че бизнесът ще има 50- процентна квота в настоятелствата на професионалните колежи. Новото е, че в тези колежи ще преподават учители от професионалните гимназии, които ще бъдат назначавани след конкурс. Идеята е в първото ниво на колежите да преподават хора от практиката, които ще изкарат педагогически курс.

Министър Танев се съгласи с някои от предложенията на Минно-геоложката камара за промени в Закона за публично-частното партньорство, за да може бизнесът да влезе с инвестиции  и проекти в образованието.

В дискусията участваха още вицепремиера Ивайло Калфин, министър на труда и социалната политика и  г-жа Теменужка Петкова, министър на енергетиката.

Лъчезар Цоцорков, председател на Надзорния съвет на Асарел-Медет и председател на Минно-геоложката камара (съорганизатор на дискусията), изнесе презентация по темата за старта на дуалното обучение.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“