МИНИСТEРСТВОТО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА E ПАТРОН НА УЧЕНИЦИТЕ И СТУДЕНТИТЕ, УЧАСТНИЦИ В 30-ТО ЮБИЛЕЙНО ИЗДАНИЕ НА SHELL ECO-MARATHON’ 2015

Начало » Последни публикации

14.05.2015

Министерството на образованието и науката за поредна година подкрепя българските студенти и ученици, които ще участват в юбилейното 30-то издание на Shell Еко-маратон 2015 в Ротердам. Те ще представят своите автомобилни модели, с които търсят оптимално използване на гориво и максимално опазване на околната среда.

„Приветстваме смелите млади българи, чиито идеи и решения за енергийна ефективност продължават да ни представят достойно в Европа. Водената от нас политика е именно за насърчаване на професионалното образование и подновяване на интереса на учениците към техническите и инженерните професии. Днес технологичната мисъл на младите хора създава иновации и променя света около нас. Желаем успех на състезателите и ще следим тяхното представяне по време на състезанието“, се казва в обръщението на министъра на образованието и науката проф. Тодор Танев. Поздравителният адрес бе предаден на участниците от съветника на министъра д-р Методи Иванов на  церемонията по представянето на моделите днес в София.

Тази година четири български отбора ще участват в надпреварата. Опитният вече отбор на Техническия университет – Варна представя първия български автомобил, задвижван от компресиран природен газ (CNG) - новият вид енергия, включен в състезанието от тази година. CNG е нисковъглеродно транспортно гориво, коeто може да се използва като алтернатива на бензина и дизела. Студентите от Русенския университет „Ангел Кънчев“  отново ще се състезават в категорията „Прототипи“ със своя футуристичен автомобил DТT, задвижван от електрическа батерия. Превозното средство ще разполага с по-ефективен двигател, а батериите, на които ще разчита за захранването, ще бъдат базирани на съвременните технологии за съхраняване на електрическа енергия.  В същата категория отборът на Професионалната гимназия по селско и горско стопанство - гр. Чепеларе, ще заложи на автомобил с нов швейцарски двигател и нови гуми с цел по-голяма икономия на гориво. Учениците от Чепеларе са най-яркият пример за това, че с много амбиция, постоянство и усилия всички бариери са преодолими и участието на международна сцена е възможно дори на гимназиално равнище. Отборът на Техническия университет – София, ще се състезава в категория „градски тип“ автомобили, задвижвани от водородна горивна клетка.

Състезанията Shell Eco-marathon по света имат за цел да търсят решения за бъдещето на мобилността. Участниците могат да избират за своите автомобили разнообразни конвенционални и алтернативни горива. Това открива пред тях невероятни възможности да разработват ефективни и екологично ориентирани транспортни решения на утрешния ден. Чрез Shell Eco-marathon се осигурява една своебразна международна образователна платформа, която е пълноценна среда за младите български студенти и ученици в технически дисциплини да изявят своите знания и да придобият допълнителни практически умения.

Всички български участници в Shell Eco-marathon Европа 2015 предлагат поредица от иновативни решения, за да постигнат по-висока енергийна ефективност и така да покажат, че екологично чистият и ефективен транспорт в градска среда е напълно възможен още днес.

 

 

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всяко дете“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“