ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР КАСТРЕВА ПОЗДРАВИ ГОСТИТЕ И УЧАСТНИЦИТЕ В V СОФИЙСКИ ФЕСТИВАЛ НА НАУКАТА

Начало » Последни публикации

14.05.2015

На 14 май на сцената на Театър „София“  бе открит V Софийски фестивал на науката, който Британският съвет в България организира за пореден път съвместно с Министерството на образованието и науката.

Заместник-министърът на образованието и науката  Ваня Кастрева подчерта, че Фестивалът непрекъснато доказва наличието на огромен интерес към научните теми и е място, където не съществува граница между култура и наука. Петото издание показва, че науката в България продължава своето развитие, а научният потенциал, бива разкриван  по атрактивен начин на разбираем език.  Г-жа Кастрева пожела творчески успехи на всички участници, които са посветили свободното си време на сериозно занимание като „ефективната комуникация на науката“ и са положили много усилия и старание при подготовката и представянето си на конкурса „Лаборатория за слава FameLab“. Тя пожела на гостите и публиката незабравими и нестандартни срещи с науката.

Г-жа Малина Едрева, председател на Комисията по образование, култура, наука и културно многообразие към Столичния общински съвет, също приветства гостите на Софийския фестивал на науката, който е част от Културния календар на столицата.

Елица Панайотова, директор на София ТехПарк, отбеляза потребността от среща на наука, технологии и бизнес.

Г-жа Илияна Захариева, директор „Комуникации“ на Мтел говори за връзката между индустрията, науката и публиката.

Веднага след откриването на Фестивала стартира конкурсът „Лаборатория за слава FameLab“. Тазгодишното издание на този конкурс се проведе за първи път в специален формат - All Stars. Поканени за участие бяха бивши финалисти, класирани на 2-ро и 3-то място през миналите годините. В All Stars изданието на FameLab показаха своето майсторство на по-зрели и опитни комуникатори в науката: Ваньо Везиров (2014) – медицина; Виолета Желязкова (2012) – биология; Димитър Желев (2013) – физическа география и ландшафтна екология; Костадин Костадинов (2014) – медицина; Марина Маринова (2014) – математика; Мария Атанасова (2011) – биотехнология; Миглена Аладжова (2013) – медицинска химия; Никола Каравасилев (2012) – астрофизика; Ростислав Кандиларов (2009) – физика, океанология и LED осветление; Теодора Хаджиева-Дърленска (2008) – медицина; Тома Щилянов (2010) – ветеринарна медицина.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всяко дете“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“