МИНИСТЪР ТОДОР ТАНЕВ СЕ СРЕЩНА С УЧЕНИЦИ, КОИТО БЯХА НА ФИНАЛА НА СЪСТЕЗАНИЕТО „ДЕБАТИ НА ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО“

Начало » Последни публикации

11.06.2015

На 11 юни 2015 година в Министерството на образованието и науката (МОН) се проведе финалът на състезанието „Дебати на гражданското общество“, организирано от МОН съвместно с Асоциация Дебати. Целта бе да се представи идеята на екипа на министерството за въвеждане на гражданското образование и да се докаже, че дебатите могат да се използват като средство за повишаването на гражданската грамотност на младите хора.

Участваха 22 ученици от цялата страна, подбрани по прозрачен и демократичен начин, като  анонсът за проявата бе публикуван с онлайн регистрационна форма на страницата на министерството във Фейсбук и желаещите се регистрираха в нея.

 „За мене беше истинско удоволствие да Ви подпиша грамотите“, каза преди началото на дебатите министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев, като се обърна към учениците.

„Сигурни сме, че трябва да има гражданско обучение, защото всички трябва да сме граждани“, коментира министър Танев и се обърна към младите хора с въпросите: Какво е свобода? Какво е справедливост? Какво е демокрация? Проф. Танев постави казуси от всекидневието и начините за решаването им по отношение на същностни въпроси, свързани с важни категории ценности при функционирането на гражданското общество. „Колеги, въпросът е да мислим върху това, което ни казват. Нека не вярваме сляпо, да бъдем скептици“ – заключи министърът.

Той изрази удовлетворение, че като представител на 43-то Народно събрание гост на дебатите е и народният представител Борислав Великов, заместник-председател на Комисията по образование и наука.

Асоциация Дебати е поканена от екипа на МОН, защото е организация, която има желание да променя към по-добро уменията за водене на дискусии, качеството на диалога и на обществения живот у нас.

В изпълнения с емоции финален дебат между отборите на „КГБ“ и „Виктори“ се обсъждаше темата „Европа трябва да бъде федерална“. Отборът с име  „КГБ“ спечели състезанието. Двата отбора са излъчени след провеждане на 4 предварителни кръга  с ученици от страната.

Кристина Димитрова, ученичка от Шумен, сподели:  „Щастлива съм, че станах част от това събитие. Този ден ми даде възможност да натрупам ценен опит, който ще ми помогне за по-нататъшното ми развитие като личност, и се надявам един ден да бъда достоен гражданин на родината ми.  Срещата с министър Танев остави у мен дълбоки впечатления и затвърди един урок: Трябва да бъдем  преди всичко мислещи и преценяващи ситуацията хора, ако искаме начинанията ни да имат успех.“

Г-жа Ралица Кирилова, парламентарен секретар в МОН, и съветниците на министъра на образованието и науката г-н Роберт Джераси и Георги Станков поздравиха участниците в дебатите, пожелаха им бъдещи успехи и връчиха отличия на отборите.

На състезанието по дебати присъстваха също и г-жа Евгения Пеева от Фондация „Заедно в час“, г-жа Мария Донкова от Фондация „Пайдея“ и Иван Господинов от Khan Academy – България.

Към участниците и гостите в дебатите се обърна народният представител г-н Борислав Великов. Той сподели основни задачи, които към момента са във фокус на Комисията по образование и наука в 43-то Народно събрание. „В Комисията се опитваме да издигнем достойнството на учителя. Вярно е, че всеки учител трябва сам да заслужи уважението на учениците“ – каза г-н Великов, като отвори дума за работата по проекта на закона за училищното образование. „Това, което е разписано, е, че не само учениците, обществеността, но и родителите трябва да уважават учителите“ - изрази виждането на Комисията народният представител и добави: „Няма да има определени наказания, освен ако не се стигне до агресия. Всичко започва от семейството“ - каза г-н Великов.  Той подчерта значението на въвеждането на дуалното обучение в професионалното образование.

По отношение реформата на системата във висшето образование идеята е да се предоставят повече средства на университети, които подготвят по-качествено студентите и където се извършва интензивна научноизследователска дейност – коментира г-н Великов.

 

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“