ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ВАНЯ КАСТРЕВА ВРЪЧИ НАГРАДАТА „ЛЮБИМ УЧИТЕЛ“ В БЛАГОЕВГРАД

Начало » Последни публикации

24.06.2015

„По пътя на живота пренесете нещо от любимия си учител в себе си. Понякога не усещате как копирате част от него – поведение, отношение, послания. Обичта към добрия преподавател е непреходна, вашето вдъхновение е причина учителите да не могат да остареят“. С тези думи заместник-министърът на образованието и науката Ваня Кастрева се обърна към гимназистите на поредната церемония по награждаване в кампанията „Любим учител“ в Езикова гимназия „Акад. Людмил Стоянов“- Благоевград, днес.  Тя пожела на учениците техните учители да им бъдат и добри приятели в живота, като не губят връзката помежду си и в бъдеще. „Инициативата ни „Любим учител” иска точно това. Вие сами решавате кой е любимият ви преподавател, този, който ще остави трайна следа в паметта ви години след завършването ви. Целта ни е да се представи по най-интересния и актуален начин Националната стратегия за развитие на педагогическите кадри. Да бъдат привлечени и мотивирани учителите на избраното поприще в училището. Затова е много важна обратната връзка – нагласите и очакванията на учениците какви преподаватели искат да виждат в класната стая”, каза още г-жа Кастрева и пожела  на младите хора да намерят себе си и да не щадят усилия за постигане на мечтите си.

Заместник-министър Кастрева увери, че за Министерството на образованието и науката е изключително ценно да чуе оценката и мнението на децата, защото качественото образование минава и през активния диалог с тях. „Учителската професия изисква от всеки учител много да обича учениците. И да полага много труд – за собственото си развитие, за знанията на децата, за добрата комуникация с учениците и с техните родители“, каза  в заключение г-жа Кастрева и добави, че „ Да си учител е пътуване във времето, което няма край”.

Името на победителя от Езиковата гимназия „Акад. Людмил Стоянов” в Благоевград бе съобщено от главния редактор на вестник „Стандарт” г-жа Славка Бозукова. Високият приз и грамота заслужи учителката по математика Янка Ангелова, която не скри голямото вълнение и сълзите си, аплодирана от станалите прави гимназисти и колеги. „Благодаря за признанието. Пожелавам ви, деца, да се реализирате в училището на живота. И да имате незабравима ваканция, нека да е повече ваканция и по-малко уроци”, заяви победителката г-жа Ангелова.

 „Амбицията ни е през септември да разработим съвместно с МОН сайт, на който всеки ученик да може да даде критериите си за любим учител“, подчерта още в изказването си г-жа Славка Бозукова. „Това ще е от полза на младите преподаватели, които не само ще ви обучават, но и възпитават. Така ще помогнем и на образователното министерство по отношение на бъдещите педагози“, добави тя и обеща награда за трима възпитаници на елитната гимназия - лауреати, отличници, по английски, по немски и по френски език. Те ще получат безплатно от в. „Стандарт” един уикенд, в който заедно с родителите си ще могат да посетят някои от Чудесата на България.    

 

 

 

 

 

 

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“