МИНИСТЪР АНЕЛИЯ КЛИСАРОВА: МАЛКИТЕ И ГОЛЕМИТЕ УЧИЛИЩА ТРЯБВА ДА СА РАВНОПОСТАВЕНИ

Начало » Последни публикации

29.09.2013

„Ще бъдат въведени коефициенти за оптимизираме финансирането на училищата. Не трябва да се получава този дисбаланс между училищата в малките и големите населени места. Това ще стане с новия бюджет и ще бъде въведено от следващата учебна година. Мисля, че тази промяна ще помогне за развитието на малките училища“, заяви по време на посещението си в община Долни Чифлик, област Варна, министърът на образованието и науката проф. д-р Анелия Клисарова. И добави: „Надявам се в сряда Министерски съвет да гласува 9,4 млн. лева, за да могат учителите, които не получиха увеличението си с 8 процента на заплатите, до Нова година да ги получат. Чест им прави, че не спряха работата на училищата, не спряха тока, водата, а продължиха да работят“.

Тя коментира още, че се работи за увеличение на средствата от бюджета за образование през следващата година.  „Образованието е сериозен приоритет и мисля, че цялото общество е убедено, че трябва да финансираме бъдещето на нашите деца“, каза министър Клисарова и добави, че се надява от 3,5 процента от БВП, както е в момента, за образование да бъдат заделени 4 процента.

Министърът коментира, че по новата Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ ще може да се кандидатства с проекти за образователна инфраструктура. Научни проекти могат да бъдат финансирани и в рамките на програмата Хоризонт 2020, по която има 80 милиарда евро за европейските страни. „Надявам се, че нашите учени ще докажат колко са добри и конкурентоспособни на европейските си колеги“, добави министър Клисарова. И подчерта, че през последните три месеца екипите на министерството на образованието и науката работят усилено в резултат, на което усвояването на европейски средства се е увеличило с повече от 30 процента.

В община Долни чифлик проф. Клисарова заедно с кмета Борислав Натов откриха нова детска градина за 50 деца. От името на Министерството на образованието и науката министърът дари на детското заведение мултимедиен проектор.

Национална информационна кампания „Живот без насилие за всяко дете“
Национална платформа „Наука-бизнес“