МИНИСТЪР ТАНЕВ: УЧЕБНАТА ГОДИНА В ПОМОЩНО УЧИЛИЩЕ „СТЕФАН КАРАДЖА“ – ПЛОВДИВ Е ГАРАНТИРАНА

Начало » Последни публикации

24.08.2015

48 часа след като Помощно училище "Стефан Караджа" бе обхванато от пламъци и изгоря покривът му министър Танев посети Пловдив с група експерти. Пред журналисти проф. Танев каза: "Разпоредил съм час след инцидента да се започне спешна работа по намиране на място за провеждане на учебните занимания и недопускане загуба дори на ден от учебната 2015/16 година. Второ - днес с местната власт и подкрепата на  г-жа Менда Стоянова - председател на парламентарната  комисия по бюджет и финанси, набелязахме сериозни мерки за справяне с кризата. Лично ще възложа на зам.-министър Ваня Кастрева да следи ситуацията и да ми докладва своевременно."

 В община Пловдив бе проведена и експертна среща между г-жа Менда Стоянова, проф. Тодор Танев и кмета на Пловдив - г-н Иван Тотев. На място в Помощно училище „Стефан Караджа” принципно беше решено със средства на общината да се ремонтират стаи в пансиона към училището, където ще се водят учебните занятия до възстановяване на учебната сграда.

Средствата за конструктивно обследване, проектиране, евентуално укрепване и ремонт на учебната сграда ще бъдат отпуснати целево от Министерския съвет.

Уведомено е застрахователното дружество, а предстои подготвянето и представянето на документи към Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане.

 

 

Помощно училище „Стефан Караджа”, гр. Пловдив е държавно, специално училище от интернатен тип. Основано е през 1933 година. През учебната 2015-2016 г. в него ще се обучават 118 ученици с умствена изостаналост, от тях 80 % са с множество увреждания. Учениците са  разпределени в 14 паралелки - съответно  4 паралелки  в начален етап, 6 паралелки в прогимназиален етап и 4 в гимназиален етап. В училището се организира двегодишно обучение (IХ и Х клас) за придобиване на I степен на професионална квалификация по професиите: „работник в озеленяването”, „работник в дървообработването”, „работник кухня”.

Училището се помещава в три сгради. Сградата на училището е на два етажа. Сградата на общежитието е четириетажна, санирана сграда. Работилницата е на един етаж с четири помещения. Отоплителната инсталация е локална, от една година горивото е газ. Училището работи по множество национални програми и проекти, и по международната програма „Коменски“.

 

 

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“