ПРОФ. ТАНЕВ: ИСКАМ ИНКРИМИНИРАНЕ НА ФИКТИВНО ЗАПИСАНИТЕ УЧЕНИЦИ В УЧИЛИЩЕ

Начало » Последни публикации

08.09.2015

Ако гледаме на бюджета като сума, Министерство на образованието разполага с най-много средства, но това е като пощенска кутия – идват средства, които отиват за учителски заплати, за поддръжката на 2 400 училища, за учебници от 1-ви до 7-ми клас, за още много неща, които са от предишните правителства и трябва да се разплащаме. Това заяви в “Денят започва с култура” министър проф. дпм Тодор Танев. Той обърна специално внимание на договор, подписан преди две години, от който следват “изключително тежки ангажименти за милиони левове, които са непрактични и неизпълними”. “Например електронна платформа за връзка между отделните училища за 7 милиона, в същото време Гугъл я дава безплатно… Това са заредени неща, при това обрасли с лианите на влиянието на определени групировки от миналото. Казвам го съвсем отговорно, защото мен ме грози лична глоба от 100 хил. лева, ако не го подпиша. Върховният съд съвсем правилно каза, че трябва да действаме напред и да платим 7 милиона – да ги взема от учениците и родителите и да ги дам за нещо, което прилича на далавера или е недомислено. Това няма да стане”, категоричен бе проф. Танев.

Министърът съобщи, че е разпоредил изрично да се разработи план за решаване проблема с мъртвите души в училищата.  За съжаление, малко ме притискат - да не казвам повече. Аз поръчах със заповед на заместник-министър Кастрева да подаде, да разработи с група методи, които да бъдат най-после спиране на това кранче за източване на държавния бюджет, на данъкоплатците. Шест различни министри не са го решавали този въпрос. Очевидно, че затваряме и това кранче. Аз не съм съгласен да давам от моя джоб, да лишавам децата си за фантоми-училища, които не съществуват. Ваня Кастрева, обаче ми подаде един леко плашлив документ вчера и побърза да го съобщи по медиите, че видите ли, то и без това такива неща в смисъла на Наказателния кодекс (НК) съществуват. Тоест трябва да разчитаме само на бдителността на нашите  контролни органи, въпреки текстовете в НК  и  усилията на контролните служби, не са попречили тази формула да просперира. С този довод никой, включително заместник-министърът, не може да излезе повече пред мен. Аз искам инкриминирането специално на фиктивен ученик в НК и неспазването на кой влиза и кой не влиза в клас, особено пък за тези „мъртви души“, които мигрират трайно през цялата учебна година. Това искам и това ще постигна с или без насрещно движение. Аз няма да играя ролята на лошото ченге, а други да бъдат доброто ченге. Аз не съм никакво ченге. Искам да спася бюджета и да спестя, евентуално по мои изчисления 20 млн. лв.“ – заяви министър Танев.

 

Целият разговор може да чуете на линк:

http://bnt.bg/part-of-show/prof-tanev-iskam-inkriminirane-na-zapisvaneto-na-ma-rtvi-dushi-v-uchilishtata

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“