МИНИСТЪР ТОДОР ТАНЕВ ЗА ГОТОВНОСТТА НА МОН ЗА НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА

Начало » Последни публикации

12.09.2015

2564 училища ще отворят врати на 15 септември, заяви в студиото на предаването „Седмицата“ по Дарик радио  министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев.

За първи път прага на школото ще прекрачат 64 841 малчугани, а общо учениците по данни, с които  МОН работи, са 757 969 деца.

Готовността на училищата за първия учебен ден е висока, като в страната има 57 училища, в които ремонтите ще продължат и след започването на занятията.  Ремонтните дейности, повечето от които са по европроекти или пък се налагат заради остарял сграден фонд, няма да пречат на учебния процес. „Има ли училище, където ремонтите пречат на учебния процес, ще има сурови наказания", закани се Танев.

Министърът каза, че не е привърженик на закриването на училища. „Бих искал, ако е възможно, да работим с образователната комисия в Народното събрание и по този въпрос - за известно снижаване на минимума ученици за запълняемост на паралелка, за да може съществуващото положение на много места да е легитимирано", каза той.

Министърът за пореден път посочи, че проблем за образованието са фалшивите записани, но неприсъстващи ученици и мигриращите деца. Той сподели, че ще прави внезапни проверки, за да се установят такива случаи. По думите му е докладвано, че има подобен проблем с 505 ученици в 16 училища, но Танев е уверен, че бройката не е вярна. „Един от големите проблеми на училищното образование са записаните фалшиви присъстващи, наречени ученици, които поддържат фантомни паралелки, за да просъществува нататък фантомно училище. Много по-голяма част обаче са мигриращите деца и почти цялата година са навън", коментира Танев. Той напомни, че за такива деца държавата плаща и по негови изчисления хазната би спестила 15-20 млн. лв., като към средствата се добавят например поддръжка и отопление на сградния фонд.

„Не искам нищо лошо да кажа за регионалните инспекторати, ние работим чудесно, но е възможно на някои места в България, особено по-критични, да има служители, които дали от сиромахомилство, или от нещо друго, крият реалната бройка. Възможно е да има такива случаи. Затова искаме двойна проверка. Аз ще я правя, когато мога лично и ще я правя понякога и с Министерството на вътрешните работи, но ние ще установим по-голяма бройка. Измислили сме система за внезапни проверки по маршрути, които не са предварително указани", каза министърът.
Проф. Танев призова гражданите всеки, който знае за случаи на записани в училищата фиктивни ученици да информира министъра или да използва електронната страница на МОН, където има специален бутон за такива сигнали. Той е категоричен, че иска промени в Наказателния кодекс по този въпрос.

В разговора бяха засегнати и теми, свързани със заплатите на учителите, с учебното съдържание, с учебниците, както и  за засилените възможности за партньорство на училището с родителите, с професионалните гилдии, с местните власти.

 

Целият разговор може да чуете на линк:

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1497821

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“