В БЪЛГАРИЯ ЗАПОЧВА ДУАЛНОТО ОБРАЗОВАНИЕ

Начало » Последни публикации

15.09.2015

Днес в две професионални гимназии  -  Професионалната гимназия по хранително-вкусови технологии "Проф. Д-р Георги Павлов" в София и Професионална гимназия "Иван Хаджиенов" – Казанлък, започва за първи път в България дуално обучение, в което ще бъде използван швейцарският опит.

Специално за  проекта за дуалното образование в България пристигна държавният секретар на Конфедерация Швейцария по образование, научни изследвания и иновации Мауро Дел`Амброджо. Министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев и неговият колега от Швейцария откриха заедно учебната година в  Професионална гимназия "Проф. Д-р Георги Павлов" в София.

„Ние трябва да възстановим честта на професионалното образование. Не да се срамуват и да бягат хората от него, както беше преди десетина години, а да са горди като си покажат дипломата и бизнесът да каже „точно такъв ми трябваш“ – заяви министър Танев при откриването на новата учебната година в Професионалната гимназия и като се обърна към учениците добави: „Това, което сте избрали е правилното. От сърце ви желая късмет, любов и успех в ученето! Да използвате максимално това, което нашите швейцарски  приятели осигуряват за вас.“

Държавният секретар Мауро Дел`Амброджо благодари за топлото посрещане в професионалната гимназия и каза: „Благодаря на министър Танев и на всички, които работят този проект да се осъществи и днес да сме тук с вас. Някои от учениците в това училище, които стоят тук днес, ще бъдат първи в осъществяването на нов подход в професионалното образование“, каза високият гост и след като посочи трите стълба на дуалното обучение, пожела на учениците успех и професионална кариера.

Доц. Румяна Коларова,секретар на Президента на РБългария по образование, наука и гражданско общество, прочете от негово име поздравителен адрес към участниците в училищното тържество за началото на новата учебна година, в което се подчерта: „Актуалните потребности на бизнеса и обществото изискват професионалното обучение да се надгражда всяка година, за да е в синхрон със съвременните технологии. За постигането на прогрес в качеството на професионалното образование от изключително значение  е въвеждането на нови обучителни методи, потребни за устойчивото развитие на обществото и икономиката.“

На училищното тържество в професионалната гимназия присъстваха също и Н. Пр. Денис Кнобел, посланик на Конфедерация Швейцария в РБългария, Н. Пр. г-жа Меглена Плугчиева, посланик на РБългария в Конфедерация Швейцария, заместник-министърът на образованието и науката г-жа Ваня Кастрева, г-жа Мюйессер Солак, началник на политическия кабинет на министъра на образованието и науката, г-жа Петя Евтимова, ръководител на проект „Швейцарска подкрепа за въвеждане принципите на дуалното обучение в българската образователна система“, г-жа Евгения Вълкова, началник на Регионалния инспекторат по образованието – София-град и други гости.

В две паралелки  -  9-ти и 10 клас  – в  гимназия "Проф. Д-р Георги Павлов" учениците ще се обучават по професията техник-технолог в производството на мляко и млечни продукти. В гимназията в Казанлък в две паралелки - 9-ти и 11-ти клас - ще се обучават техници за машини и системи с цифрово програмно управление. Двете гимназии са подбрани по няколко критерия, сред които са доброто им партньорство с бизнеса, както и насочеността им в сфери и райони, в които има търсене на квалифицирана работна ръка.

Новото при дуалното образование е, че с всяка учебна година значително се увеличават часовете за работа в реална работна среда. Така в  11-ти и 12-ти клас  учениците ще бъдат в два дни от седмицата в училище, а в другите три -  ще работят в предприятията и фирмите, които са включени в системата на дуалното образование. Учениците ще подписват специални трудови договори с фирмите и ще получават възнаграждение за работата си, предвидено в Кодекса на труда.

Дуалното образование се въвежда в България в рамките на проекта  „Швейцарска подкрепа за въвеждане принципите на дуалното обучение в българската образователна система”, финансиран от Конфедерация Швейцария по Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Проектът е известен накратко като ДОМИНО - абревиатура на „Дуално образование за модерните изисквания и нужди на обществото". Цялата стойност на проекта е 3 530 000 швейцарски франка, като 15 процента е съфинансирането от българското Министерство на образованието и науката. Изпълнението на проекта е до 2019 година. Проектът ще обхване общо 1 200 ученици в 15 професионални училища, както и десет професии. Ще бъдат разработени нови учебни планове и  програми, обучени учители и наставници, както и експерти по дуално образование.  Ще бъде използван и швейцарският опит. Дуалното образование е един от основните фактори за икономическия успех и конкурентоспособност на Швейцария.

 

Участието на всички заинтересовани страни в навлизането на дуалната система в българското образование – държавни институции, частни фирми, браншови и бизнес организации, местни институции и неправителствения сектор - ще бъдат координирани от специален Форум за дуално образование. Неговото учредително заседание на 16 септември 2015 г. ще бъде открито от министъра на образованието и науката проф. Тодор Танев и държавния секретар за образование, научни изследвания и иновации на Конфедерация Швейцария Мауро Дел`Амброджо. 

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“