УЧИТЕЛКА ОТ СМОЛЯН Е УДОСТОЕНА С НАЦИОНАЛНАТА НАГРАДА „ДАСКАЛ БОТЬО ПЕТКОВ“

Начало » Последни публикации

29.10.2015

В навечерието на 1-ви ноември – Деня на народните будители, учителката по български език и литература Емилия Узунова от Смолян стана носител на националната награда "Даскал Ботьо Петков" за 2015 година.

Наградата беше връчена днес на официална церемония в областната администрация. „Благодарение на Вашата дългогодишна преподавателска дейност, на всеотдайните Ви усилия в обучението на учениците Вие давате своя значителен принос за модерното българско училище и допринасяте за развитието на образованието в област Смолян“ – се казва в специалния поздравителен адрес от министъра на образованието и науката проф. Тодор Танев до г-жа Узунова.

След химна на будителите, изпълнен от ученици, церемонията по награждаването откри началникът на РИО - Смолян г-н Иван Муцевски. Той подчерта, че отличието се връчва на един учител в цяла България и този учител сега е от Смолян. Предложението е направено от Регионалния инспекторат и Община Смолян.

Наградата - бронзов плакет с образа на даскал Ботю Петков и почетна грамота, беше връчена от Боян Ботйов - председател на Общонародна фондация "Христо Ботйов". Той заяви, че е щастлив от възможността да връчи наградата "Даскал Ботьо Петков" тази година за 16-и пореден път, в прекрасен град като Смолян и при едно съвпадение – отбелязване 200 години от рождението на именития български възрожденец даскал Ботьо Петков, бащата на гениалния поет.

Наградата се връчва на изявен учител в хуманитарната сфера. Тазгодишният й носител Емилия Узунова е с 38-годишен учителски стаж, по-голямата част от който е като преподавател по български език и литература в Природоматематическа гимназия  „Васил Левски“ – гр. Смолян.

Носителката на наградата "Даскал Ботьо Петков" получи поздравления от заместник-областния управител Адриян Петров, от заместник-кмета на Смолян Марин Захариев, от нейните ученици, от експертите от Регионалния инспекторат по образование - Смолян.

Наградата бе връчена в присъствието на представители на интелектуалния елит на град Смолян.

Тържеството завърши с музикален поздрав от млади гайдари.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“