ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ВАНЯ КАСТРЕВА ВРЪЧИ НАГРАДАТА „КОНСТАНТИН ВЕЛИЧКОВ“ НА ЗАСЛУЖИЛИ УЧИТЕЛИ

Начало » Последни публикации

02.11.2015

Днес в Министерството на образованието и науката заместник-министър Ваня Кастрева връчи наградата „Константин Величков“ на учители, постигнали високи резултати в професионалната си дейност и дали своя принос в развитието на българското образование.

След прекрасното изпълнение на химна на Република България и „Хубава си моя горо“ от хора на 9. Френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин“ – София, с ръководител Ламбрини Джамджиева, заместник-министър Ваня Кастрева поздрави учителите, носители на голямата награда „Константин Величков“ и гостите в церемонията с думите:

„Днес е един различен ден. Ден, който е сред уникалните празници в календара на българите -  Денят на народните будители, и макар че бе вчера, но който ние днес почитаме“. Тя припомни, че този ден води началото си от далечната 1922 година, когато министър Омарчевски предлага на Народното събрание да стане официален празник и посочи, че оттогава е празник за всички малки и големи, знайни и незнайни българи, които никога не са преставали да работят за народните идеали.

„За нас този ден е различен, правещ ни хора, които черпейки вдъхновение от предците си, мислят и се грижат за децата и за бъдещето ни“, каза още заместник-министър Кастрева и  добави: „Затова на този ден ние не просто ще сведем глави пред нашите будители, но и с гордост ще помислим, че сме техни достойни наследници, за да можем да сътворим през делата си бъдещето на нашата държава, бъдещето на нашия род и родина“. В заключение тя пожела на наградените учители да са следовници на вековни дела, творци на постъпки, които ще ги поставят в списъка на съвременните будители.

Всяка година във връзка с Деня на народните будители – 1 ноември, Министерството на образованието и науката присъжда наградата „Константин Величков“ на учители от различни културно-образователни области и от различни етапи и степени на образование в следните три категории:

  • Работа с изявени и даровити деца и ученици; работа с деца със специални образователни потребности (СОП);
  • Методическа, творческа и иновативна дейност;
  • Възпитателна дейност, работа с родителите и обществеността, извънкласни занимания.

Наградените учители в категория „Работа с  изявени и даровити деца и ученици; работа с деца със специални образователни потребности" са:

1. Мариана Димитрова Гроздева – старши учител по предмети от философския цикъл в СОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – гр. Карнобат, обл. Бургас;

2. Албена Страхилова Романова-Караилиева – главен ресурсен учител в Ресурсен център за подпомагане на интегрираното обучение и възпитание на деца и ученици със специални образователни потребности (РЦПИОВДУСОП) – гр. Ловеч;

3. Маргарита Иванова Попова – старши учител в Целодневна детска градина № 25 „Ален мак“ – гр. Стара Загора. 

Наградените учители в категория „Методическа, творческа и иновативна

дейност“са:

1.Цветелина Максимова Георгиева – старши учител по иконопис в Национална гимназия по приложни изкуства „Тревненска школа“ – гр. Трявна, обл. Габрово;

2.Елена Костадинова Константинова – старши учител по биология и здравно образование и химия и опазване на околната среда в Гимназия с преподаване на чужди езици „Христо Ботев“ – гр. Кърджали;

3.Нели Маринова Гетова – главен учител по география и икономика в 14. СОУ „Проф. д-р Асен Златаров“ – гр. София.

Наградените учители в категория „Възпитателна дейност, работа с родителите и

обществеността, извънкласни занимания“ са:

1. Даниела Иванова Николова -- главен учител в начален етап в III ОУ „Д-р Петър Берон“ – гр. Монтана;

2. Мария Иванова Караиванова – младши възпитател в начален етап в VI СОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – гр. Перник.

На официалната церемония присъства и г-жа Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители към КНСБ, която поздрави наградените учители  от името на социалните партньори, като им пожела да носят с достойнство тази престижна награда тъй като те са „само една много малка част от много, много достойните учители в България".

Сред гостите бяха още г-жа Милка Славчева, председател на Българската асоциация на частните училища (БАЧУ), г-жа Галина Щерева – представител на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“, и г-н Бойко Свиленов – представител на Съюза на работодателите в системата на народната просвета.

Освен наградата „Константин Величков“ учителите  получиха и по един „Рибен буквар“ на д-р Петър Берон, който със създаването на първия български учебник става и първият реформатор на българското образование.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“