МИНИСТЪР ТОДОР ТАНЕВ СЕ СРЕЩНА С ЕВРОКОМИСАРЯ ПО ОБРАЗОВАНИЕ ТИБОР НАВРАЧИЧ

Начало » Последни публикации

13.11.2015

Министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев се срещна днес с европейския комисар за образование, младеж, култура, спорт и многоезичие Тибор Наврачич. По време на срещата в МОН двамата обсъдиха приоритетите на правителството на Република България в образованието в контекста на приетия през септември от Народното събрание нов Закон за предучилищното и училищното образование, с който се въвеждат редица реформи и за повишаване качеството на обучението. С приемането на новия закон страната ни изпълни основната препоръка на Съвета и на Европейската комисия, която вече 3 години е част от пакета Специфични препоръки към България във връзка с изпълнението на нашата Национална програма за реформи. Професор Танев увери еврокомисар Наврачич, че след приемането на новия закон в Министерството се работи усилено по изработването на държавните образователни стандарти и програми с всички заинтересовани страни. В центъра им са поставени интересите на децата и учениците, като се дава свобода и автономия на училищните ръководства в тяхното прилагане. Целта е да направим образователната система по-гостоприемна за българските деца, подчерта министър Танев.

Той обърна внимание върху конкретните стъпки, които  предприема българското правителство, за да се постигне поетапно нарастване на средствата за образование. Професор Танев и комисар Наврачич се обединиха около разбирането, че образованието и потребностите на трудовия пазар трябва да бъдат свързани с живота, така че да допринасят за развитието на икономиката. 

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“