МИНИСТЪРЪТ НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА ПРОФ. ТОДОР ТАНЕВ: ЗАТЕГНАХ КРАНЧЕТАТА И СТАНАХ НЕУДОБЕН

Начало » Последни публикации

07.12.2015

- Министър Танев, защо от Реформаторския блок искат оставката ви?

- Не знам за такова нещо. От медиите разбирам, че една от партиите е имала дискусия по този въпрос. Вероятно това е ДСБ, тъй като Радан Кънев е казал, че не е взето решение по този въпрос. Значи е било дискутирано. За да има решение на РБ, аз поне мисля, че петте партии трябва да имат общо съвместно решение по въпроса заедно с мотивировка. В момента и двете липсват.

- Говори се, че сте спрели обществени поръчки за 7 млн. лв. на лица, близки до Радан Кънев, и за 4 млн. лв. на такива, близки до Гроздан Караджов. Затова ли искат да ви премахнат?

- Не знам откъде идват тези данни. Аз съм спирал действително не една и две обществени поръчки. Например за фирма, която да ни наема кадрите на стойност 4 млн. лв. Това е затягане на кранчета. Никога под никаква форма не съм обвързвал която и да е било от партиите директно с такива мои действия. Причините нещо да се говори вероятно са извън министерството. Това не означава, че не е възможна някаква връзка, но в момента не разполагам с документи, за да бъда по-изряден пред вас.

- Каква според вас е причината да станете неудобен на реформаторите?

- На някои от тях - и това е важно уточнение. Възможно е заради едно-две уволнения, както е обикновеният термин. Аз бих ги нарекъл смени в най-близкия политически кабинет. Молил съм за замени приятелите от РБ поради простата причина, че ни чакат много важни практически действия. Все пак за тази година ние произведохме цели 5 закона. Те са невъзможни без колектив или отбор, без съгласие помежду ни и най-важното - без непартийност. Това означава, че не може най-близките хора до мен да представляват една или друга партия в различна степен. Те трябва да бъдат лоялни само и единствено на образователната система, както съм аз.

- Това ли беше причината за отстраняването на парламентарния секретар Ралица Кирилова?

- Не точно. Нямах предвид само това, но и качеството на подаваните отговори на парламентарни въпроси. Имал съм предвид нейни изказвания, за които бях своевременно уведомил г-н Кънев. Извинявам му се само за едно - че в последния момент преди уволнението на Ралица Кирилова не го известих отново. Така или иначе той беше в час с моето мнение, че ако не се случи чудо и се промени ситуацията, то или аз, или г-жа Кирилова.

- Тоест поставили сте себе си и нея на кантар?

- Не. Не съм поставял себе си на кантар, защото аз съм дошъл с мисия и тя е достатъчно сложна. Не мога да жертвам мисията си, да зачеркна участието си в правенето 2 години на образователната програма на Реформаторския блок. Не мога да зачеркна това, за което ми е определено доверие от Министерския съвет, от министър-председателя, както и от РБ, за да го заменя за едно партийно назначение.

- Говорихте ли с премиера относно исканията за оставката ви?

- Има теми, с които аз мога да ангажирам министър-председателя. Това обикновено са важни или извънредни въпроси, които са на неговото равнище. Не можем да го безпокоим за всичко. Едно политическо уволнение би предизвикало действително неговото неодобрение. Аз не мога да падна дотам, че да съгласувам или да говоря с него по този въпрос. За моята оставка някои медии вдигат голям шум, без да виждаме реалната причина за всичко това. За да има повод за оставка, трябва да не съм се справил с нещо. Фактите са обратните. Признавам всичко на колегата Даниел Вълчев, който е направил наистина реформи тук. Но нека той и всички видят, че по тяхно време не е имало нужда за законопроекти за изменение и допълнение във всяка една област. А ние това направихме. Построихме базата за промени. Нека имат разбиране по този въпрос. През зимата направихме промени в Закона за развитие на академичния състав и ги внесохме в Народното събрание. Там чакат от април. На 1 юни внесохме чрез МС законопроект за промени в Закона за висше образование, който в момента се разглежда. Междувременно правихме законопроекта за изменение и допълнение за насърчаване на научните изследвания. Той в момента се разглежда от комисията в парламента. Остана само една област -професионалното образование, което може би ми е най-близо до сърцето. Той ще бъде готов в първи вариант в началото на януари. Това мисля, че е огромен труд, който изисква работа на достатъчно много хора и експерти. Те свършиха действително голяма работа. Мога да прибавя работата по привличането на Брюксел за наш партньор и подписването през февруари за идването на тези 1,3 млрд. лв. от Европа по оперативната програма. Въпреки несигурността и съмненията на някои хора, двата комитета за наблюдения за това дали имаме или нямаме изграден капацитет завършиха с отличие. Сега идват парите и може би това изнервя някои хора. Аз съм тръгнал с намерението да не пускам нищо, което не е абсолютно легално и легитимно. На някои това им се струва като затягане на кранчетата. Бих казал, че стана невъзвратимо оздравяването на Фонд „Научни изследвания", след като извикахме партньорска проверка и получихме от европейските партньори точни насоки. Не че не знаехме, но сега имаме легитимен път за промяна. Сега имаме и нов правилник. В момента, в който финансовото министерство ни го съгласува, можем да пуснем новата сесия, но по нов начин. Точно това катастрофира финансирането на добри проекти през 2012/2013 г. Това костваше главата на един мой предшественик. Този октопод не работеше като друго, освен като машина за източване на пари.

- Сайтове писаха, че през пролетта политическото доверие към вас е било снето. Какво се е случило тогава?

- Не мога да ви отговоря по простата причина, че нямаше такова нещо. Мога да ви кажа и много други примери, че нещо е казано по един начин и написано по друг. Говорих на чист български език на дипломирането в Американския университет и обясних на всички, че като министър не мога да говоря на английски, макар да съм преподавал там. На следващия ден писаха, че съм родоотстъпник, който говори на английски. Въпросът с Ломоносов се експлоатира до момента. Това означава нищета на тези, които не са успели да намерят нещо друго. Тогава казах, че за съжаление в училището нямат портрет на Менделеев, без чиято таблица нямаше да го има този кабинет по химия. Аз имах предвид, че в сравнение с Менделеев Ломоносов не е направил нищо особено. Що се отнася до семейство Кюри, никой не запомни и не каза, че аз говорих за Мария Кюри, която има две нобелови награди. Жена в мъжко време. С това се започна моят мандат и оттогава почти всеки ден няма край. И в петък бях питан какъв е скандалът с моето уволнение. Първо, не ми е искано още такова. Второ, скандал няма.

- Като член на Гражданския съвет на РБ можете ли да кажете той функционира ли в момента?

- В него има хора с високо IQ, които са честни и почтени. Ние бяхме такива, още когато се събрахме преди 3 г. Мога да ви кажа пощата, която си разменяме по всички наболели въпроси. За всеки закон, без някой да ни пита, продължаваме да обменяме мнения помежду си. Без този Граждански съвет те няма да бъдат Реформаторски блок, а ще бъдат предизборна коалиция. Има разлика между субект с ръководство, регистрация и печат. Съвсем друго е по повод на конкретни избори да се подпише споразумение. Онова, на основата на което този блок още съществува, е от времето, когато имаха нужда от този интелектуален орган. Струва ми се, че нито една от тези партии не разполага с този професионален и експертен потенциал, който Гражданският съвет има. Ние направихме всичко не само безплатно, а и с надежда, че това е партия на XXI век, която няма задължително членство. Оставам по-скоро министър от гражданската квота на Реформаторския блок, но не принадлежа на нито една от партиите там.

- Ексминистърът Даниел Вълчев ви защити, като каза, че имате няколко внесени законопроекта.

- Пет, защото просто няма шести. Няма място в момента за него. Ако имаше и него щяхме да започнем.

- Поддържате ли тезата, че всеки министър трябва да има отчет?

- Напълно. И веднага съм готов с него. Изискал съм от моя екип такива отчети. Някои от тях са много подробни. Работата е да изберем това, което наистина е важно. За една година тук наистина много неща са свършени.

***

Това е той:

- Роден през 1957 г. в София

- Завършил е социология в СУ "Св. Климент Охридски".

-Един от създателите и дългогодишен ръководител на катедра "Политология", както и на катедра "Публична администрация

- Доктор по политология и професор в СУ .

- Специализирал и преподавал в САЩ и Холандия

- Автор на няколко книги

- Министър на образованието и науката от 2014 г.

 

Станислав ДИМОВ

В. Телеграф  - стр. 13

 

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“