ПРОФ. ТОДОР ТАНЕВ: РЕФОРМАТА Е ПО-ВАЖНА ОТ ПАРТИЙНИТЕ ИНТРИГИ

Начало » Последни публикации

05.12.2015

• Роден е през 1957 г. в София
• Завършил е социология в СУ „Св. Климент Охридски"
• Доктор на полито-логическите науки
• Основател и ръководител на катедрите „Публична администрация" и „Политология" в СУ
• Има множество специализации в чужбина
• Сред инициаторите и член на Гражданския съвет на Реформаторския блок
• На 7 ноември 2014 г. е избран от парламента за министър на образованието и науката

Проф. Танев, обиден ли сте от скандала около обсъжданата ваша оставка на сбирка на реформаторите?

Научих, че тези дни има нещо, което масово се нарича скандал. Вероятно има такива характеристики, но моят екип в министерството е зает с много важните стандарти за учебното съдържание, които трябва да свършим в срок, за да се направят новите учебници. В този смисъл нямам достатъчно време да се запозная с елементите му.
Това, което знам, е, че моето име по някакъв начин се спряга заедно с това на моя колега Христо Иванов. Нямам нищо общо с правната материя, нито с правосъдието и ми е странно защо се намираме в една и съща лодка с него. Не виждам логика.

И все пак какво провокира скандала около вашето име?

Върша работата си, имам ангажимент към правителството, към премиера. Не ми се вярва, че работата, която имам да върша, не кореспондира с интересите на излъчилата ме партия, че това е повод да бъда атакуван като политически неудобен. Имам самочувствието, че екипът ми е много добър и че съм успял да го скрепя. Моята работа е всичко да върви така, че системата да е спокойна. Мисля, че сме излели основите на една дълбока реформа в нашия сектор. Нашата работа би следвало да бъде преценявана с много добра оценка. Какво свършихме: Закона за предучилищното и училищното  образование, промените в Закона за висшето образование, в Закона за развитие на академическия състав, в Закона за насърчаване на научните изследвания. Остана само още един, който ще е готов скоро, знаете моята отдаденост на въпроса с професионалното образование! Към това трябва да прибавим осигурените 1,3 млрд. по Оперативната програма за наука и образование за интелигентен растеж, промените във Фонда за научни изследвания. Помогнахме немалко на различни университети и училища. За следващата година бюджетът за образование е увеличен със 140 млн. лв. Не мисля, че това министерство представлява каквато и да било заплаха за тази или онази партия. Обратното, ние създадохме цяла година комфорт и за системата, и за правителството.

Наистина ли парламентарната секретарка на МОН Ралица Кирилова, която сте освободили, е казала: „Като се върна от отпуск, този да го няма"? 

Отстраняването на служител не може да представлява основание за разклащане на правителството. Уважавам г-н Радан Кънев, с него сме работили най-много в Реформаторския блок. Скоро бяхме в предаването „Нощни птици", посветено на мен, и той ме защити.Радан Кънев може би е бил подведен и от тази дама, и от други партньори в РБ. Би следвало в удобен момент да седнем да говорим като хора, които 3 години работят заедно, поне откакто аз съм в РБ като баща основател на неговия Граждански съвет. Да говорим без нищо лично. Търся диалога и смятам, че ще го намеря. Радан е казал, че хората от министерството не работели добре с мен.

Откъде тези впечатления?

Това са впечатления отстрани. Вероятно са дошли от тази дама. Какви са били нейните амбиции, не знам. Аз съм подготвил модел за известна структурна реформа в министерството. Когато става такова нещо, винаги има чиновническо треперене. Но обсъждането ще бъде с всички извън МОН следващия месец. Нищо освен идеи до момента още не съществува. Вероятно имам грешки, отчитам си ги, но полезното, което свършихме, е много повече. Кирилова показваше, че не е съгласна с политиката на министерството в толкова сложен момент. На мен ми трябва екип. Слагам точка по този въпрос, няма да се отдавам на каквито и да било провокации.Аз обичам съгласието. Известно е, че имам одобрението на синдикатите, на Съвета на ректорите , на БАН и на бизнеса. Това партиите трябва само да използват. Аз съм тук да върша това, за което към дошъл - обвързването на образователната система с живота. Виждам „фройдистки политически комплекс" при някои хора, който се получи заради неудовлетвореността им от резултата от парламентарните избори миналата година. Сигурно са си правели сметка, че след година ще има лъкатушене   и   сътресения, които могат да използват. Правителството доказа, че е достатъчно стабилно и не се клати. Да бъде клатено сега, ми се струва неефективно изразходване на нерви и средства. Не допускам партизиране на най-важната сфера, каквато е образованието . Партийността е негов греховен враг, защото тя е сфера, в която се мисли максимум за 4 години - колкото е мандатът, а хоризонтът на нашето мислене е за десетилетия напред.

Имаше критики към вас и заради малкото задължителни часове в 11-и и 12-и клас. Може ли без история например?
 Напълно достатъчни са задължителните часове. Гимназиалният курс се раздели на две и приехме вторият етап да е по-близо до упражняване на бъдеща професия. Българският език остава задължителен, разбира се, не може да има неграмотни. Философията на закона е в голямото разнообразие от избираеми предмети, които съобразно спецификата на ученика и района може да се предлагат като допрофилиране. Това се прави по света. Всяка промяна в началото буди страхове.

За малко да орежете часовете по спорт...

Аз бях в болница с много висока температура по време на „орязването". Научих, че е направено такова нещо... да не казвам - зад гърба ми. От болницата издадох разпореждания. Поправих и много други неща, които съм смятал за важни – изкуствата. гражданското образование.

Защо увеличихте учебното време и съкратихте ваканциите?
Така се разтоварва напрегнатостта на ученето , което сваля качеството му. Освен това в Европа бяхме с най-дългите ваканции. Идеята беше за още по-дълго увеличаване на учебното време, но не ни разрешиха. Моят стил е съгласие. Ако бяхме наложили революционни промени, щяхме да получим „не" за всичко. Реформите се правят с първа крачка, която води до невъзвратимост.


Ярослава Прохазкова

в. 24 Часа  - стр. 15

 

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“