35 ПРОЦЕНТА ОТ УЧАСТНИЦИТЕ В АНКЕТАТА „ЧЕТА, ЗАЩОТО…“ ЧЕТАТ ЗА УДОВОЛСТВИЕ

Начало » Последни публикации

12.12.2015

На финална среща от Националната седмица на четенето, организирана от Министерството на образованието и науката, заместник-министърът на образованието и науката Ваня Кастрева обяви резултатите от анкетата „Чета, защото…“ 35% от участниците посочват, че четат за удоволствие. „Всъщност удоволствието има много измерения. Надявам се, че тези 35 процента от близо четирите хиляди гласували, наистина ще се пренесат през това удоволствие, „заразявайки“ и хората около себе си“, каза г-жа Кастрева. Пред събралите се деца, учители, образователни експерти, писатели, представители на културни и научни организации тя даде повече детайли по анкетата: „На следващо място – с 19% се нарежда отговорът „Чета, защото искам да знам повече“. Наистина книгата е мъдрост и знание. Това се потвърждава и от резултатите от отговора „Защото това изисква моята работа / училище“ и „Защото искам да разбера повече за хората и света“. Това са отговорите, нареждащи се на трето място с 11% от гласовете. „Чета, защото чрез четенето се пренасям в други епохи“ – това е отговорът на 9% от участниците в анкетата. На следващо място с 8% е отговорът: „Защото по този начин си почивам“.  Със 7% е отговорът, който гласи: „Така удовлетворявам своето любопитство“. Всъщност много трудно е да разграничим отделните отговори, защото любопитството отново е знание, а за да задоволим любопитството си означава и да си доставиш удоволствие,“  разтълкува резултатите заместник-министърът.

„Вярвам, скъпи ученици, че през предстоящата коледна ваканция вие не просто ще си отпочивате, не просто ще бъдете с приятели, ще бъдете сред природата, но най-вече ще си доставите удоволствие и с една прекрасна книга, която да бъде вашият приятел“, пожела на малките и големи ученици в залата г-жа Кастрева. Тя отправи специални благодарности  както към екипа на МОН и РИО – София-град, реализирали провеждането на седмицата на четенето, така и към Столичната библиотека, Националния дворец на децата, Националното издателство за образование и наука „Аз Буки“  като партньори в инициативата. Бе отправена благодарност и към всички, които подкрепиха и реализираха дейностите по време на кампанията - регионални инспекторати по образованието, директори на училища и детски градини, научни и културни институции, кметове, общественици, писатели, родители и хилядите ученици.

Преди обявяването на резултатите от анкетата децата получиха подаръци, един, от които беше с оригиналните автографи на Георги Господинов и 8-годишната Рая Господинова - автори на оригиналната книжка „Сватби на животни и неща“, под редакцията на Биляна Курташева и издадена от издателство „Жанет-45“.

Писателят Георги Господинов изрази задоволство от инициативата, която свързва деца и книги. Той  сподели моменти от детството си и обясни на своята детска публика за какво могат да помагат книгите.

Биляна Курташева предупреди читателите на „Сватби на животни и неща“, че малката Рая е писала нещата още от първи клас, а сега е вече в трети клас и поради това в написаното има грешки. „Като четете, дръжте се като редактори и така четенето ще ви бъде по-интересно“, каза тя.

Директорката на Столичната библиотека Юлия Цинзова разказа за историята на библиотеката, която датира отпреди 87 години и сега притежава над 1 млн. книги. „Получаваме почти всяка издадена книга в България. Ще се радваме да сте част от 36-хилядната аудитория на библиотеката“, поздрави гостите директорката и изрази убеденост, че кампанията по четенето с тази финална среща не приключва, като подари на участниците читателски карти .

Детски таланти от Националния дворец на децата изнесоха художествена програма.

Всички се разделиха с усещането, че това е само началото на голямото четене, а националната седмица на четенето изписа своята първа страница от историята си.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“