МИНИСТЪР ТОДОР ТАНЕВ ПРИСЪСТВА НА ПРИЕМАНЕТО НА АПАРАТУРАТА ЗА ИЗГРАЖДАНЕТО НА НАЦИОНАЛНИЯ ЦИКЛОТРОНЕН ЦЕНТЪР В ИНСТИТУТА ЗА ЯДРЕНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ И ЯДРЕНА ЕНЕРГЕТИКА НА БАН

Начало » Последни публикации

12.01.2016

Министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев присъства  на приемането на апаратурата за изграждането на националния циклотронен център на територията на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика (ИЯИЯЕ) на БАН. Това ще бъде най-големият ускорител (циклотрон) на Балканския полуостров. Изграждането на тази установка дава възможност на ИЯИЯЕ да подготвя  и развива научни кадри за ядрената енергетика и ядрените изследвания, което беше силно затруднено след закриването на единствения в България изследователски  ядрен реактор преди 25 години. Голямо приложение продуктите на циклотрона ще имат в здравеопазването. Произвежданите от циклотрона радиофармацевтици широко се използват от ПЕТ скенерите при ранната диагностика на онкозаболявания. В момента тези изотопи са предимно внос от Унгария и Австрия. Освен донорството на Американския департамент по енергетика от 3 милиона долара, и АЕЦ „Козлодуй“ - 2 милиона долара, Министерството на образованието и науката финансира проекта с 1 милион лева.

Докторанти, млади учени, медици  ще имат възможност да работят в областта на няколко специалности като радиофизика, радиофармация и диагностика на онкологичните заболявания, каза министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев при приемането на апаратурата на  Циклотрон TR24 в Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика. Лично по мое указание, заяви професор Танев, въпреки напрегнатия и недостатъчен бюджет на МОН, беше намерена възможност и предоставихме 1 милион лева от бюджета на Министерството на образованието и науката за най-големия на Балканския полуостров циклотрон, който, освен научните изследвания и развитието на науката и научните кадри, ще се използва за целите на здравеопазването. Можем да се наречем пионери – първопроходци и както ние се включихме в проекта така и други ведомства и институции ще ни последват. Вярвам, че Министерството на здравеопазването и други, които са заинтересовани, ще се присъединят,  добави министърът. Министър Танев  акцентира особено на моралния аспект на придобивката – онкоболните много по-бързо ще могат да бъдат изследвани и заедно с това ще се съкратят многократно финансовите средства, които държавата отделя за внос на тези консумативи.

Церемонията по приемането на апаратурата бе открита от директора на Института доц. д-р Димитър Тонев. За значимостта на придобивката говориха още  г-жа Десислава Атанасова, заместник-председател на Комисията по правни въпроси в 43. Народно събрание и бивш министър на здравеопазването, Н. Пр. Крис Карбер, изпълняващ длъжността заместник-посланик на САЩ, г-н Димитър Ангелов, изпълнителен директор на АЕЦ  „Козлодуй“, доц. д-р Лъчезар Костов, председател на Агенцията за ядрено регулиране, академик Стефан Воденичаров, председател на Българската академия на науките, г-н Ваньо  Шарков, заместник-министър на здравеопазването и г-н Томислав Занев, управител на „Циклотрон инженеринг“.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“