МОН: ДЕЦАТА ЩЕ ИМАТ КАЧЕСТВЕНИ УЧЕБНИЦИ НА 15 СЕПТЕМВРИ

Начало » Последни публикации

12.02.2016

С издателите имаме едно и също желание - да решим проблемите, които налагат скъсените срокове за издаване на учебници за първи и пети клас от следващата учебна година. Апелирам издателите да спазят сроковете и да намерим общо решение на тази патриотична задача. Това заяви на пресконференция вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева след втората си среща с издателите на учебници през тази седмица.

По време на парламентарен контрол тя припомни, че  Законът за предучилищното и училищното образование е обнародван на 13 октомври 2015 г., а три от стандартите, включително и този за познавателните книжки, учебниците и учебните помагала, са утвърдени на 30 ноември 2015 г. Министър Кунева посочи, че съгласно Закона 9 август 2016 г. е крайният срок за подаване на проекти за учебници и че процедурата след това по одобрение, оценка и отпечатване до доставка на училищата отнема 4-5 месеца. Ще поискам среща с Комисията по образованието и науката в Народното събрание, за да намерим конструктивно решение, заяви тя.

Няма да допусна две неща. Няма да допусна хаос и напрежение в системата и няма да допусна децата да нямат учебник на 15 септември. Не вярвам в отлагането, категорична беше Кунева и посочи, че Законът трябва да бъде спазен.

Новият закон влиза в сила на 1 август 2016 г., той позволява да се използват учебници, които действат сега, а при евентуална невъзможност да има нови учебници. В момента върви процедура по изготвянето на учебници за първи клас, заяви заместник-министър Диян Стаматов. Той посочи, че издателствата в момента работят изключително напрегнато, за да изготвят качествени учебници. Учебници ще има, ще бъдат качествени учебници, продължаваме да дискутираме, заяви г-н Стаматов.

Един от представителите на издателите, участвали в днешната среща - Владимир Топенчаров от издателство "Булвест  2000",  приветства диалога между издателите и Mинистерството и общото намерение за намиране на изход от ситуацията със сгъстените срокове. По думите му за първи път от 15 години се провеждат толкова интензивни и конструктивни срещи в рамките само на една седмица.

Децата ще имат учебници на 15 септември. Ще намерим начин по тези предмети, при които има съществени различия в съдържанието, децата да получат качествени нови материали, категоричен беше и изпълнителният директор на "Просвета" Никола Кицевски.

Светла Луизова от издателство  "Педагог 6" коментира в отговор на въпрос на медиите, че диалогът между представителите на бранша и МОН е в дух на партньорство и е възможно издателите да обмислят оттегляне на жалбата си от Върховния административен съд.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“