МИНИСТЪР КУНЕВА: В УЧЕБНОТО СЪДЪРЖАНИЕ ИМА ПРЕВЕС НА ИЗУЧАВАНЕТО НА НАЦИОНАЛНА ИСТОРИЯ И ЛИТЕРАТУРА

Начало » Последни публикации

12.02.2016

В новото учебно съдържание има превес на изучаването на знания и формирането на отношения към национална история и литература на България. Това заяви по време на парламентарния контрол вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева в отговор на върпос на депутати от БСП за политиката на правителството за изготвянето на учебните програми за средното образование по история и литература. 

Патриотичното възпитание е част от закона и никой експерт не може да си позволи да го прескочи, категорична беше Кунева. Тя допълни, че програмите са разработени така, че дори децата, които отпадат от училище на ранен етап, да са минали поне един цикъл на обучение по българска литература, история и география. 

Повече от 50% от учебното съдържание  в прогимназиалния и първи гимназиален етап е за знания и формиране на отношение към националната ни история, каза Кунева.

Началният етап, от първи до четвърти клас, има за цел постигане на базово равнище на грамотност. В 7-ми клас се изучава само българска литература. Същото е положението и с историята и географията на България. По думите ѝ, обучението по литература в първи и втори гимназиален етап разширява и допълва знанията и придобитите умения. В първия етап литературата е представена хронологично, а във втория – на тематичен принцип, коментира още Меглена Кунева. 

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“