МИНИСТЪР КУНЕВА ПРЕДСТАВИ ЕКИПА И ПРИОРИТЕТИТЕ СИ ПРЕД КОМИСИЯТА ПО ОБРАЗОВАНИЕ И НАУКА В НС

Начало » Последни публикации

17.02.2016

Учебните програми за всички класове ще бъдат представени в пакет

Учебните програми за всички класове без обсъжданите в момента втори, шести и осми клас, ще бъдат представени в пакет и ще се проведе необходимият обществен дебат по тях. Това заяви днес вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева, която представи екипа и приоритетите си пред ресорната комисия в Народното събрание.

Тя посочи, че по отношение на вече обявените учебни програми в момента се провеждат дискусии с учители и родители. В петък обсъждане ще има в Сливен, а другата седмица - в София, Пловдив и Шумен. Важно е да внесем спокойствие. По новите планове и програми българска литература и история ще се изучават както повече часове, така и с повече тежест в съдържанието, посочи Кунева.

Като свои приоритети тя посочи плавното въвеждане на закона за предучилищното и училищното образование, в това число и качественото и навременно приемане на държавните образователни стандарти. Направена е необходимата организация, всяка седмица ще ми се докладва как вървим по тях, посочи Кунева и допълни, че те също ще бъдат максимално обсъждани от заинтересованите страни. Като въпрос с най-голяма спешност тя определи намирането на решение за учебниците за първи и пети клас и посочи, че разговорите с издателите продължават.

По отношение на висшето образование министърът коментира, че предстоящите задачи са свързани най-вече с изготвянето на нормативните актове за Закона за висшето образование, който днес се гласува в пленарна зала. Това, че законът обвързва финансирането с качеството, означава единствено подкрепа за доброто образование, но по никакъв начин не е намаляване на средствата за университетите, категорична беше Кунева.

Сред останалите си предстоящи задачи Кунева посочи Закона за развитие на академичния състав, плана за Хоризонт 2020 и промените във Фонда за научни изследвания. Акредитацията на управляващия орган по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ се очаква през март, а след това и стартирането на проектите, каза още вицепремиерът. 

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всяко дете“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“