МИНИСТЪР АНЕЛИЯ КЛИСАРОВА: ДЪРЖАВАТА МОЖЕ ДА ОПРЕДЕЛИ ЗАЩИТЕНИ ПРОФЕСИИ

Начало » Последни публикации

30.08.2013

„Държавата може да определи защитени професии, необходими за развитието на икономиката. Изборът им трябва да стане, чрез определяне на критерии, които предварително да се обсъдят. Нужно е професионалното образование да бъде обвързано със спецификата на всеки регион и бъдещите планове за развитие и инвестиции”, това обясни на среща с директори и учители днес в Благоевград министърът на образованието и науката проф. д.р Анелия Клисарова.

Тема на разговора бяха основните моменти в проекта за закон за средно образование, който се работи в момента. Паралелно се подготвят и текстовете за професионално образование.На срещата беше обсъден и въпросът с въвеждането на така наречената дуална система или обучение чрез работа. Според министъра на образованието средните професионални училища трябва да си сътрудничат, както с бизнеса, така и с университетите със сходни специалности.

Директорите на училища категорично заявиха, че подкрепят въвеждането на кредитна система в професионалното обучение, която ще залегне в новия закон.

„Квалификацията и мотивацията на учителите са ключ към качествено образование”, категорична беше проф. Клисарова. По думите й учителите трябва да имат възможност да участват в международни програми, обучения и обмен на добри практики.

Дискутирана беше и темата за децата със специални образователни потребности и тяхното интегриране в образователната система. По думите на проф. Клисарова трябва да бъде въведен индивидуален подход към всяко дете, в зависимост от неговите потребности.

Министър Клисарова увери, че проектът за закон за средното образование и предучилищната подготовка ще бъде подложен на широко обществено обсъждане. Тя ще продължи срещите си по региони с учители и директори, тъй като, по думите й: „вие сте хората, които най-добре знаят какво и как трябва да се промени в системата”.

По-късно министърът на образованието и науката посети ОУ „Паисий Хилендарски” в село Долно Осеново, община Симитли. От името на МОН проф. Клисарова дари книги на училището.

Национална информационна кампания „Живот без насилие за всяко дете“
Национална платформа „Наука-бизнес“