МИНИСТЪР КУНЕВА: ПРЕМИНАВАНЕТО НА УЧИЛИЩАТА ОТ ДЪРЖАВНИ В ОБЩИНСКИ ДОБЛИЖАВА ГИМНАЗИИТЕ ДО БИЗНЕСА И ПОДПОМАГА РЕГИОНАЛНОТО РАЗВИТИЕ

Начало » Последни публикации

26.02.2016

Преминаването на училищата от държавни в общински доближава гимназиите, и най-вече професионалните, до бизнеса и подпомага регионалното развитие. Това не е преобразуване, а промяна във финансиращия орган. Министерството на образованието и науката провежда трайна политика, насочена към децентрализация на отговорностите по отношение на училищата. Това заяви в отговор на парламентарен въпрос вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева и съобщи, че в началото на януари МОН е изпратило писма до 14 общини с предложения за промяна на финансиращия орган на 15 професионални гимназии.

Логиката е много ясна – когато общината финансира, тя има много по-големи възможности да развива регионална политика, да търси връзки с местния бизнес, да влияе върху приема, да прави предложения за пренасочване на бройки от една в друга специалност, обясни Кунева. По думите й общинските училища имат и редица допълнителни възможности да получават подкрепа по различни програми, в които участва общината – по Оперативна програма „Региони в растеж“, по програмите за енергийна ефективност и др. Бих искала да обърна внимание, че общинските училища имат допълнителни възможности за дофинансиране, когато алтернативата е закриване на паралелки и отпадане на професии и специалности, посочи още тя.

Кунева беше категорична, че отговорността за финансирането е свързана с много по-големи възможности за развитие на политики на местно ниво. Кой по-добре от местната власт познава района, възможностите му за развитие, потребностите на бизнеса и очакванията на хората, каза още вицепремиерът.

Министърът на образованието и науката съобщи, че за периода 2008 – 2014 г. общо 68  училища са станали общински, като 49 от тях са професионални гимназии. В община Бургас всички професионални гимназии вече са общински, подобен процес тръгва в област Враца, както и в Столична община.

Повод за въпроса беше ситуацията с професионалната гимназия „Златю Бояджиев“ в гр. Брезово, в която се обучават над 200 деца по професиите производство на кулинарни изделия и механизация в селското стопанство. МОН е изпратило запитване до кмета и общинския съвет на Брезово относно желанието и готовността да се промени статута и финансирането на гимназията. В момента се чака решение на Общинския съвет, като срокът е до 31 март 2016 г.

От останалите общини имаме проявено желание професионалните гимназии да преминат на общинско финансиране, посочи Кунева. Сред общините, до които са изпратени писма са Сапарева Баня, Пещера, Карлово, Девин, Сливница, Нови пазар и др.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“