ДИЯН СТАМАТОВ: СИГУРНОСТТА В УЧИЛИЩАТА Е ПРИОРИТЕТ

Начало » Последни публикации

29.02.2016

Скандал между тийнейджъри завърши със стрелба на метри от столичното 26 СОУ “Йордан Йовков” в кв. “Княжево”. Как да се справим с агресията? Как да се гарантира сигурността в училищата? В “Денят започва” по БНТ темата коментира заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов:

Досега винаги съм се притеснявал от либералния, свободен достъп до училищата в страната. Според мен е крайно време това да се промени, заяви той. По думите му има липса на комуникация с най-добрите ученици, на което също трябва да се обърне внимание.

Охраната и сигурността в училищата е един от най-важните приоритети на ръководството на Образователното министерство. В момента се разработва национална програма за сигурна и стабилна училищна сграда и затова през 2016 г. са предвидени 1,5 млн. лева, увери заместник-министърът и добави, че не е по силите единствено на МОН да се справи с проблема – създаване на добра и стабилна охрана. Необходими са усилията на много ведомства, вплетени в едно, подчерта Стаматов.

Според него на предстоящата междуведомствена среща трябва да се изговори абсолютно всичко, свързано със съществуващите проблеми, които са в сигурността, второто е възможността да има много по-съвременна и адекватна охрана, трето – охранителите, които следят за пропускателния режим, да са отговорни хора. 

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“