МИНИСТЪР КУНЕВА ВЪЗЛОЖИ ДО 1 ЮНИ ДА СЕ ИЗГОТВИ ОЦЕНКА НА ВЪЗДЕЙСТВИЕТО НА ПРОМЕНИТЕ В ЗАКОНА ЗА ВИСШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ

Начало » Последни публикации

29.02.2016

Ръководството на МОН проведе среща с ректорите за промените в Закона за висшето образование

Министърът на образованието и наука Меглена Кунева възложи до 1 юни зам.-министър Николай Денков да изработи критерии и да се изготви оценка на въздействието на промените в Закона за висшето образование за всяко отделно висше училище.

Това стана ясно на среща на ръководния екип на МОН с ректорите на висшите училища, на която проф. Николай Денков представи измененията и  допълненията на  закона. Целта е след сигнали от ректорите за евентуални отрицателни аспекти при прилагането на закона да се вземат мерки за отстраняването им.

Всички работим в една посока и трябва да работим заедно, защото българските умове заслужават повече, каза министър Кунева пред ректорите. Ще се боря за всеки лев за българското образование и наука, допълни Кунева и заяви, че ще направи необходимото за увеличаване на средствата за висше образование. Но са нужни и резултати, за да покажем, че парите няма да потънат в пясъка, допълни тя.

Намаляването на броя на студентите заради демографския срив, финансирането на висшите училища, което да е обвързано с качество на обучението, разделянето на управлението на академична и административно-стопанска част, бяха сред най-обсъжданите въпроси на срещата с ректорите. 

Проф. Денков представи статистика за намаляващия брой завършващи ученици и аргументира необходимостта от намаляване на общия обем на приема в университетите.

Зам.-министърът показа и критерии, по които висшите училища могат да приемат допълнително студенти срещу заплащане. Между оценка 8 и 9 от Националната агенция по оценяване и акредитация университетите ще могат да имат 5% допълнителен платен прием, а при оценка между 9 и 10 – 10%. От държавата ще се финансира приема на студенти, които са финалисти в олимпиади и международни състезания.

Една от новостите, които законът въвежда и които висшите училища трябва да изпълнят, е до една година да изработят система за защита и управление на интелектуалната собственост.

Министър Меглена Кунева и ректорите се обединиха около необходимостта следващата им среща да е посветена на финансирането и качеството на висшето образование. Вицепремиерът се ангажира да провежда редовни срещи с ректорския състав. 

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“