ЯНКА ТАКЕВА Е ПРЕДЛОЖЕНА ЗА УДОСТОЯВАНЕ С ОРДЕН „СТАРА ПЛАНИНА“

Начало » Последни публикации

02.03.2016

Правителството предлага на Президента на Република България да удостои председателя на Синдиката на българските учители Янка Такева с орден „Стара планина“ – първа степен, за нейния значителен принос към развитието на образованието и гражданското общество и по повод 25-годишнината на Синдиката на българските учители.

Янка Такева завършва икономика в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и педагогика в Югозападния университет „Неофит Рилски“. От 1980 до 1987 г. е директор на дом за сираци в София, след което става главен специалист в управление „Просвета“ на община „Красна поляна” в столицата. От 1994 г. досега е председател на Съюза на българските учители. Автор е на голям брой публикации и доклади в различни сфери на обществения живот, и е носител на множество отличия.

Янка Такева е член на Националния съвет за закрила на детето и е вицепрезидент на Женския комитет на Паневропейския регионален съвет към Международната профсъюзна конфедерация. Номинирана е за „Жена на 2000 година“ във Вашингтон за принос към демократичните промени в България. През 2010 г. е удостоена с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – първа степен, а през 2015 г. е наградена с почетното отличие „Неофит Рилски“ на МОН.

Национална информационна кампания „Живот без насилие за всяко дете“
Национална платформа „Наука-бизнес“