ДЪРЖАВАТА СУБСИДИРА ВИСШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ НА 80% ОТ ГИМНАЗИСТИТЕ ПРЕЗ 2016

Начало » Последни публикации

08.03.2016

Планът на образователното министерство за следващата учебна година предвижда субсидираният прием във висше училище да се извършва на базата обективни критерии, най-вече дефицитните специалности да получат повече финансиране за сметка на тези, при които дипломираните висшисти не могат да намерят адекватна реализация. Това каза в ефира на „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria заместник-министърът на образованието и науката проф. Николай Денков. Той говори за предстоящите промени във финансирането на висшето образование.

При 70 500 гимназисти випуск 2011 тази година ще се дипломират 53 000, като броят на студентите, приемани в първи курс остава около 44 - 45 000, което означава, че държавата субсидира висшето образование на 80% от завършилите средно образование, каза проф. Денков.

Въпреки това масовият глад за специалисти е за такива със средно образование, заяви заместник-министърът, като добави, че макар че една трета от студентите учат икономика и администрация, има остър недостиг на квалифицирани финансисти.  

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“