МИНИСТЪР КУНЕВА: ОТ 120 ТВОРБИ, КОИТО ЩЕ СЕ ИЗУЧАВАТ, 90 СА ОТ БЪЛГАРСКИ АВТОРИ

Начало » Последни публикации

07.03.2016

От 120 литературни произведения, които ще се изучават по новите програми в II, VI и VIII клас, 90 са от български автори. 56% от учебния материал по история е посветен на нашето минало, останалата част е на световната история. Това каза вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева  в предаването „Денят започва“ по  БНТ.

Министърът обясни, че в процеса на обществени обсъждания на програмите, се е наложило мнението да се включат емблематични за литературата ни текстове.  Тя даде пример с Иван Вазов и изброи произведенията  „Немили недраги“, „Една българка“, „Българският език“, из „Епопея на забравените“ - „Левски“, „Опълченците на Шипка“, „Паисий“, от романа  „Под игото“ - главите „Представлението“, „Гост“, „Новата молитва на Марка“ и „Пиянството на едни народ“. Ще се учи и „При Рилския манастир“, „Новото гробище на Сливница“, „Елате ни вижте“ и „Дядо Йоцо гледа“.  От Алеко Константинов ще се изучават откъс от  „До Чикаго и назад“, „Разни хора, разни идеали“, а от  „Бай Ганьо“ – главите  „Бай Ганьо пътува“, „Бай Ганьо се върна от Европа“ и „Бай Ганьо на гости“. 

Днес приключва събирането на становища по новите учебни програми за II, VI и VIII клас, припомни министър Кунева и обясни, че предстои да се обобщят предложенията и да се обявят окончателните програми.

Много и мащабна работа се извършва в Министерството на образованието и науката, каза вицепремиерът Меглена Кунева. Тя посочи, че освен средното  образование, Министерството отговаря и за предучилищното, за висшето образование , за науката. Във всяка една от областите се правят сериозни крачки напред, но това да прилагаш един нов закон, какъвто е Законът за предучилищното и училищното образование, е много трудно, каза Кунева. Според нея изключително важна е сферата на висшето образование, а амбициите й са след приемането на промените в  Закона за висшето образование, финансирането му да се обвърже с качеството на обучението.

България трябва да се справи с високия процент на деца, които напускат рано училище. Трябва да приемем дуалното и професионалното образование за хора, които искат да се развиват, каза министър Кунева.

 

Национална информационна кампания „Живот без насилие за всяко дете“
Национална платформа „Наука-бизнес“