МИНИСТЪР КУНЕВА: МИНАЛАТА ГОДИНА НЯМА ЗАКРИТИ УЧИЛИЩА, СРЕДСТВАТА ЗА ОПТИМИЗАЦИЯ СА ЗА ОБЕЗЩЕТЕНИЯ ПРИ ПЕНСИОНИРАНЕ

Начало » Последни публикации

22.03.2016

Предвидените 22 млн. лева за обезщетения по Националната програма „Оптимизация на училищната мрежа“, която трябва да бъде одобрена от Министерския съвет, са преди всичко за изплащане на обезщетения при пенсиониране на учители, навършили пенсионна възраст. Това съобщи на пресконференция вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева.

По програмата са предвидени обезщетения в размер на осем заплати на 4000 души педагогически персонал и 2000 – непедагогически. Това не означава, че 6000 души ще бъдат уволнени, както написаха някои издания. Или че ще бъдат закрити 1300 училища, детски градини и общежития, категорична беше Кунева.

Миналата година също е имало бюджет за закриване, но няма закрито училище. Решенията за закриване на училища се взимат от общинските съвети, не от МОН, обясни министърът.

За съжаление трябва да признаем, че в България има демографска криза и има селища без деца. Трябва да отчетем също, че годишно се пенсионират между 4000 и 5000 човека в системата. Факт е, че голяма част от учителите са над 50-годишни, каза още Кунева.

По думите на главния секретар на МОН Красимир Вълчев в следващите десет години 50% от учителите ще достигнат пенсионна възраст. Именно затова усилията на Министерството са насочени към привличането на млади учители към системата. Той посочи още, че има мерки насочени и към пенсионираните учители, като програмата „Без свободен час“, към която могат да се присъединят вече излезли в пенсия преподаватели.

Министър Кунева посочи, че има ясно разписани правила за преструктуриране, сливане и закриване на училища, ако такова се налага, поради липсата на ученици. Не се закриват училища в населени места, в които училището е единствено, броят на учениците е над 80 и следващото най-близко училище е на повече от 10 км, посочи тя.

Друга новост е, че за първи път детските градини ще получават 100% от средствата за обезщетения на персонала, пенсиониран след 1 януари 2015 г.  По миналогодишната програма градините получаваха само 50 %  от необходимите суми. Именно затова е и по-голямата предвидена сума. 

По програмата за оптимизация също се финансират и ремонти на училища, подобряване на материално-техническото оборудване, създаване на условия за столово хранене, закупуване на училищен автобус и др., посочи още министър Кунева.

 

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“