КУНЕВА: ПРЕЗ АПРИЛ ПРЕДСТОИ МОН ДА ПРЕДСТАВИ МЕРКИТЕ ПО СТРАТЕГИЯТА ПРОТИВ РАННОТО ОТПАДАНЕ НА ДЕЦАТА ОТ УЧИЛИЩЕ И ЗА НАМАЛЯВАНЕ НА ОТСЪСТВИЯТА

Начало » Последни публикации

01.04.2016

През април ще бъдат обявените мерките за справяне с проблема с ранното отпадане на децата от училище и за намаляването на отсъствията. Това заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева на журналистически въпроси в кулоарите на Народното събрание. 

Проблемът с отпадащите от образователния процес деца се отразява на шансовете им в бъдеще и на състоянието на работната сила и заетостта, каза министър Кунева и добави, че проблемът е подчертан в училищата с деца от малцинствата. Предложенията ни са свързани с повече занимални, целодневни обучения и акцент върху предучилищното образование, за да се адаптират по-рано децата в учебна среда, обясни министърът.

Важно е и ученето през целия живот, през който процес децата, прекъснали образованието си, да могат да се връщат и да го завършат, каза още Кунева. Според нея ранното професионално профилиране, професионалното образование и дуалното обучение също са решения на проблема и са заложени в стратегията на МОН. Това са мерки, които знаем, че работят, но аз поставям фокуса върху контрола, категорична бе тя.

Ще благодаря специално на учителката от репортажа по Нова телевизия - учителската професия се работи точно с такава отдаденост, коментира образователният министър по повод репортажа от тази сутрин по Нова телевизия за преподавателката от с. Камен, община Стражица, която е организирала кампания, за да се върнат отсъстващите отново в час. Учителите, които правят допълнително усилие, могат да разчитат на моята лична благодарност и ще я имат, коментира още министър Кунева.

На въпрос на журналисти за преписването и купуването на докторски дисертации Кунев коментира, че това е измама, съизмерима с корупцията. По думите й трябва да се зачита академичната автономност на университетите, но въпреки това са необходими сериозни проверки. 

 

 

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“