МИНИСТЪР КУНЕВА: ПРОФЕСИОНАЛНОТО ОБРАЗОВАНИЕ МОЖЕ ДА ПУСНЕ КОРЕН, САМО АКО УЧАСТВАТ ОБЩИНИТЕ И БИЗНЕСЪТ

Начало » Последни публикации

01.04.2016

Професионалното образование може да пусне корен, само ако в него активно участват общините и бизнесът. Това заяви на пресконеференция в Пловдив вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева.

По думите й не е реалистично на централно ниво да се спускат условия какъв прием и какви направления да развиват професионалните гимназии, ако това не е съобразено с бизнеса по места. Именно осъществяването на връзката между училищата, местната власт и компаниите ще е това, което ще направи професионалното образование устойчиво. Тя обясни, че логиката е в това повечето професионални гимназии от държавни да стават общински училища.

По отношение на сигурността в училищата Кунева посочи, че приоритет в момента е видеонаблюдението. Тя припомни, че по Националната програма има 1,5 млн. лева предвидени за сигурност, по която могат да кандидатстват държавните училища. Кунева цитира статистика, според която една пета от училищата в Пловдивска област все още са без камери.

Министър Меглена Кунева е в Пловдив за среща с над 300 учители от областите Пловдив, Пазарджик и Смолян за обсъждане на новите учебни програми за първи и пети клас. 

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“