МИНИСТЪР КУНЕВА: АКО УЧИЛИЩНИЯТ ЗАКОН СЕ ОТЛОЖИ С ГОДИНА, С ТОВА СЕ ОТЛАГАТ И КВАЛИФИКАЦИИТЕ НА УЧИТЕЛИТЕ И ДОПЪЛНИТЕЛНИТЕ ОБЕЗЩЕТЕНИЯ

Начало » Последни публикации

01.04.2016

Ако законът за предучилищното и училищното образование се отложи с една година заради ситуацията с учебниците за първи и пети клас, се отлагат и всички останали аспекти на реформата. Това ще доведе до отлагането на квалификациите за учителите, и за допълнителните обезщетения за пенсиониране, които са предвидени в закона. Това заяви министърът на образованието и науката Меглена Кунева пред учители на първи и пети клас от областите Пловдив, Пазарджик и Смолян по време на дискусия за промените, произтичащи от закона.

Законът, който влиза в сила от август, ще се приложи през нови учебни програми именно за първи и пети клас от следващата учебна година. Вие сте ледоразбивачът на реформата, обърна се към учителите вицепремиерът. Тя беше категорична, че министерството ще застане плътно зад учителите и ще им окаже подкрепа на всяка крачка от прилагането на закона.

Експерти от МОН ще тръгнат на обиколки из цялата страна за провеждане на обучения. Планираме също обучения на експертите от регионалните инспекторати по образованието за прилагане на новия образователен пакет - стандарти и учебни програми. До края на юни ще има обучения на учителите в I и в V клас. Разработваме и ще отпечатаме насоки за прилагане на новия образователен пакет, посочи още Кунева.

По време на посещението си в Пловдив министър Кунева посети и високотехнологичния център на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски“.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“