МИНИСТЪР КУНЕВА: АКО ОТЛОЖИМ РЕФОРМАТА, ОТЛАГАМЕ БЪДЕЩЕТО НА ДЕЦАТА

Начало » Последни публикации

06.04.2016

Ако се отложи Законът за предучилищно и училищно образование сега, това означава, че отлагаме дългоочакваната образователна реформа, в крайна сметка  отлагаме бъдещето на децата. Това заяви в парламента вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева в отговор на въпрос на Михаил Миков за политиката по отношение на средното образование през 2016-2017 г. и внесеното от БСП предложение действието на новия закон да бъде отложено с една година.

Министър Кунева обясни, че следващата учебна година ще започне със старите учебници. Натрупаното забавяне прави невъзможно провеждането на процедурите по съставянето, оценяването, отпечатването и разпространението на новите учебници за I и V клас  до 15 септември, обясни тя.

Два са критичните учебника – букварът за първи клас и историята за пети клас, за всички останали предмети ще се ползват и сега действащите учебници. Направихме фокус групи с учители и ученици, както и експертни анализи, разговаряхме със стотици учители. Изводът от тези мерки е да направим приложения към учебниците. Те ще се ползват до ноември 2016 г., когато издателите обещаха да са готови учебниците. В първите две седмици на срока се прави преговор, за времето до новите учебници ще има предвидени материали, обясни министърът. Тя добави, че учителите ще се справят с необходимата подкрепа на министерството. Заделени са средства и хора, които ще правят обучения, ще работим цяло лято, заяви още вицепремиерът Кунева.

Макар в новата учебна програма да има нововъведения по отношение на изучаването на реда на буквите, Кунева посочи, че буквите в крайна сметка са едни и същи. Нека да не забравяме, че букварът се ползва само през първия срок докато се учат сричките, а през втория срок първокласниците вече използват читанката. Гарантирам, че в края на I клас децата ще могат да четат, каза министър Кунева.  

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“