ДИЯН СТАМАТОВ: ЗА УЧЕБНАТА 2016-2017 ГОДИНА ВСИЧКИ УЧЕНИЦИ ЩЕ ИМАТ УЧЕБНИЦИ

Начало » Последни публикации

08.04.2016

За новата учебна година учениците ще получат всички учебници, но старите, каза Диян Стаматов в предаването "Още от деня" по БНТ.

Той обясни, че новият закон ще влезе в сила от 1 август тази година.  В него има опция да се използват стари учебници за I и V клас , но материалът ще се преподава по новите учебни програми.

Прилагането на практика на тази възможност ще бъде трудно, но учителите са способни да се справят, посочи Стаматов.

По думите му у нас все още са в сила консервативните методи на обучение. Според него, учениците много повече харесват компютъра и таблета, но вкъщи им проверяват тетрадките.

По повод теглото на ученическите раници Стаматов обясни, че в училищата вече има шкафчета, където учениците могат да оставят част от учебниците си. Децата носят и много излишни неща, които правят раницата още по-тежка, посочи зам.-министърът.

Насилието в училищата е във всякакви посоки, каза още Диян Стаматов. Вербалното насилие е повсеместно. Постоянно има случаи на насилие на деца над деца, но напоследък има и много случаи на насилие и на родители над деца. Това е и обществен проблем, защото това насилие може да бъде извършено и на улицата. Трябва да има култура на общуването и да се работи с цялата родителска общност в тази посока, заяви зам.-министърът в заключение.

 

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“