ЗАМ.-МИНИСТЪР СТАМАТОВ: ИМАМЕ МНОГО ИНОВАТИВНИ УЧИТЕЛИ

Начало » Последни публикации

14.04.2016

Имаме много иновативни учители. Те показват на колегите си това, което са направили не само чрез фейсбук или тук, на конференцията, но и извън страната. Днес и утре ще се видят всички добри практики. Това каза заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов на Третата национална конференция „Образованието в света на технологиите“, която се провежда в Двореца на културата в гр. Перник. На събитието присъстват учители, експерти от регионалните инспекторати по образованието, издатели, IT-специалисти и др.  Организатори на форума са  ОУ "Св. Иван Рилски" - гр. Перник, и Синдикатът на българските учители с подкрепата на Министерството на образованието и науката.

Зам.-министър Стаматов обясни на присъстващите, че МОН е в подготовка на държавните зрелостни изпити и е естествено да се отделя максимално много време и внимание за честността при провеждането на матурите. Един от начините за опазване от преписване и подсказване ще е чрез използване на възможностите на IT-технологиите, стана ясно от думите на зам.-министъра, като той подчерта, че това ще са част от мерките, които ще се пазят в тайна.

В Професионалната гимназия по техника и строителство „Арх. Йордан Миланов“ - гр. Перник, зам.-министър Стаматов участва при откриването на първата за страната Приемна за родители. Придобивката е част от цялостна програма на Професионалната гимназия за възстановяване на връзката семейство – училище. Приемната е проектирана и реализирана чрез дуалната система на обучение с участието на ученици, учители и майстори наставници от фирми.

Директорът на училището Самуил Шейнин показа възможностите на модерна система за видеонаблюдение, както и важни придобивки за учениците и учителите: стая за сушене при дъждовно време, ученическа радиостанция, клуб на учителите.

Амбициозната програма за сигурност в Професионалната гимназия по техника и строителство предвижда и достъпът до училищния двор да бъде контролиран чрез съвременни средства.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“