ПРОФ. ИВАН ДИМОВ Е НОВИЯТ ЗАМ.-МИНИСТЪР НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

Начало » Последни публикации

15.04.2016

Проф. Иван Димов е новият зам.-министър на образованието и науката с ресор висше образование и наука. Днес той беше назначен със заповед на премиера Бойко Борисов. 

Проф. Димов е авторитетен учен, досегашен председател на Научния съвет на Института по информационни и комуникационни технологии към Българската академия на науките. Ръководител е на секция по Паралелни алгоритми.
Проф. Димов е известен с разработките си на математическите модели в областта на екологията и климатичните промени, както и с методите по финансова математика или т.нар. методи „Монте Карло“.

Проф. Иван Димов е изнасял лекции в Университета в Рединг,  Великобритания,  School of Systems Engineering, ACET Center в периода 2005-2007. От 1996 до 2004 г. е бил директор на Института по информационни и комуникационни технологии към Българската академия на науките.

Публикувал е 2 монографии в Elsevier (2006) и World Scientific (2009), редактор e на 8 международни научни издания, публикувани в Springer-Verlag, World Scientific, Elsevier. Има 135 статии в рецензирани международни научни издания, от които 83 в международни списания.

Участвал е в разработването на европейски проекти за създаването на центрове за върхови постижения и е международен оценител по проекти на НАТО. 

Завършил е висшето си образование в Московския изследователски университет - магистър инженер по електронна техника. 

 

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“