МОН ОБЯВИ ПАКЕТ ОТ МЕРКИ СРЕЩУ ПРЕПИСВАНЕТО НА ДЪРЖАВНИТЕ ЗРЕЛОСТНИ ИЗПИТИ

Начало » Последни публикации

21.04.2016

Министерството на образованието и науката подготви превантивен пакет от мерки, свързани с провеждането на спокойни и справедливи зрелостни изпити, обяви зам.-министър Диян Стаматов пред журналисти днес. Целта е да се осигури равно начало за всички зрелостници, посочи той. Мерките ще бъдат разделени в два пакета - явен и таен, като вторият ще бъде обявен едва в края на изпитния ден. 

За първи път преди провеждането на изпитите специална техническа комисия ще проверява помещенията за „случайно“ забравени вещи и ще ги запечатва. Ще бъдат проверявани и санитарните възли. Помещенията ще бъдат отваряни от същата комисия преди началото на изпита. Нова мярка срещу нарушаването на правилата е, че директорите на училищата ще събират всички телефони и мобилни устройства от включените в процеса – и ученици, и квестори. Ще бъдат събирани и химикалите – на децата ще бъдат дадени химикали, които ще пишат в черно.

Протичането на изпитите ще се наблюдава чрез видеокамери, включително и в министерството онлайн. От тази седмица започва профилактиката на видеонаблюдението и включването му в единна мрежа.

В контрола ще бъдат ангажирани служители на Министерството на образованието и науката – от регионалните инспекторати и от самото министерство. Очаква се родителите, които ще бъдат заети с матурите, да бъдат обществен гарант за честното протичане на изпитите. Те няма да влизат в залите, но ще наблюдават коридорите, санитарните възли, мониторите.

Зам.-министър Стаматов увери, че в МОН не гледат на всички зрелостници като на потенциални преписвачи, но опитът от други години налага да се вземат още мерки. Той напомни, че ще има таен пакет от мерки за пресичане на злоупотребите. „Не преписвайте, защото има начин да ви хванем!“, предупреди той. 

Тази година на зрелостния изпит по български език и литература на 18 май ще се явят 52 089 ученици. На втория задължителен изпит на 20 май ще се явят 52 990 зрелостници.  За изпит по желание на ученика са записани 568 зрелостници. Над 200 деца със специални образователни потребности ще се явят тази на година, 8 от които на Брайл.

Зам.-министър Стаматов обяви, че изпити ще има в 624 училища. Те ще се провеждат в 4000 зали. Квесторите ще са над 10 000. Те ще бъдат така разпределени чрез компютър, че да не познават децата, които са на изпит. Още 2000 учители ще участват в техническите комисии.

За да предпазят децата от спекуланти, които твърдят, че знаят кой автор ще се падне и продават теми, МОН огласи имената на 15 автори, от които би могъл да се падне всеки. Това са Христо Ботев, Иван Вазов, Алеко Константинов, Пенчо Славейков, Пейо Яворов, Елин Пелин, Димчо Дебелянов, Христо Смирненски, Гео Милев, Атанас Далчев, Елисавета Багряна, Йордан Йовков, Никола Вапцаров, Димитър Димов  и Димитър Талев. Не вярвайте на никого, който прави фейсбук-група за един или друг автор, шансът винаги е 1 към 15, каза зам.-министър Диян Стаматов. 

 

 

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“