ЗАМ.-МИНИСТЪР ДИЯН СТАМАТОВ ОТКРИ ОСМАТА ПАНОРАМА НА ПРОФЕСИОНАЛНОТО ОБРАЗОВАНИЕ

Начало » Последни публикации

22.04.2016

"Осмата Панорама на професионалното образование е място с изключително позитивна енергия, събрала поколения хора, отдали своя дан, за да могат учениците да покажат какво са научили". Това заяви заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов при откриването на Панорамата на професионалното образование в България днес в палата № 3 на Международния панаир в Пловдив.

"Най-трудно е да станеш добър в една професия и да покажеш на какво си се научил особено във времена на криза“, посочи той.  Заместник-министърът поздрави учениците и ги прикани да  аплодират своите учители. Стаматов благодари и на представителите на регионалните инспекторати по образованието, на местната власт и регионалното управление, на експертите от МОН, но най-вече на представителите на  малкия и среден бизнес, без които всичко това не може да се случи.

Осмата Панорама на професионалното образование в България се провежда от 21 до 23 април 2016 г. в Пловдив. В рамките на събитието се организира националния кръг на състезанията по 11 професии, в които ще се включат 350 ученици от 150 професионални гимназии от всички административни области в страната.

Състезанията по професии от различните професионални направления са: Състезание по приложна електроника „Мога и зная как”,  Национален конкурс „Млади таланти в модата ”, „Най-добър млад хлебар-сладкар”,„Най-добър млад готвач”,„Най-добър млад сервитьор”,„Най-добър млад строител”, „Озеленяване и цветарство”, „Стилни мебели и дърворезба”, „Най-добра бизнес идея”, „Най-добър млад фризьор и гримьор”, „Най-добър млад керамик”.

Партньори на Панорамата са представители на браншови организации и предприятия-партньори на професионалните гимназии от цялата страна, както и представители на академичната общност. Те участват в комисиите по оценяването и класирането на състезателите, награждават победителите в националния кръг на състезанията, обявяват приемането на победителите в университет по изучаваната специалност, а бизнесът предлага назначаване на работа на изявени ученици от професионалните гимназии.

 

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“