МОН ДЪРЖИ НА ЗДРАВОСЛОВНОТО ХРАНЕНЕ В УЧИЛИЩЕ

Начало » Последни публикации

25.04.2016

Децата в училище трябва да са информирани за здравословното хранене и да могат да направят своя избор. Така вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева отговори на призива на д-р Людмила Емилова децата да бъдат научени да ядат плодове и зеленчуци, за да растат здрави.

Представители на МОН и на Министерството на здравеопазването увериха д-р Емилова, че са за това децата да се хранят здравословно. И в момента по програмата „Училищен плод“ всяка година децата получават плодове. За учебната 2015/2016 г. броят на държавните, общинските и частните детски градини и училища, включени в схемата, е 3500 и обхващат 456 357 деца. Въпросите за здравното образование са приоритетни в проектите за новите учебни програми за общообразователна подготовка по предметите „Човек и природа“ (3-6 клас) и „Биология и здравно образование“ (7-10 клас). Още в 5 клас детето трябва да знае и посочва правила за здравословно хранене, да изброява неблагоприятни фактори и да прилага правила за здравословно хранене.

МОН пое ангажимент в диалога за храненето в училище да бъдат привлечени и представители на различните институции, които имат отношение към правилата за здравословен начин на живот и за качеството на храните. В разговора стана ясно, че и сега има нормативна уредба, която казва какво може и не може да се дава в училище. Въпросите за усъвършенстване и ефективен контрол остават открити. Към каузата ще бъдат привлечени и родителските организации. По думите на д-р Емилова и здравни експерти причината децата да посягат към некачествени закуски е липсата на култура на храненето в семейството. Често пъти и самите деца предпочитат да си купят нещо от магазина, а не от лавката в училище.

Д-р Емилова посочи, че за първи път от 23 години има среща на ниво правителство и очаква държавните институции все по-ангажирано да се отнасят към възпитанието на децата от най-ранна възраст в здравословен начин на живот.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“