ЗАМ.-МИНИСТЪР СТАМАТОВ: ЗАДЪЛЖИТЕЛНИТЕ НАРОДНИ ТАНЦИ В УЧИЛИЩЕ СА ЗА ПО-ДОБРА ДВИГАТЕЛНА КУЛТУРА

Начало » Последни публикации

04.05.2016

Задължителните народни танци от I до XII клас създават добра възможност за двигателна култура и водят до издръжливост, заяви зам.-министърът на образованието и науката Диян Стаматов в предаването „Тази сутрин“ на bTV.

Предложението е заложено в работния вариант на новите учебни програми. Във всеки клас ще се изучават конкретни хора, съобразени с възрастта на учениците и материала в часовете по музика.

По думите на Стаматов няма да е нужно да се наемат учители, които да преподават народни танци. Учителите по физическо възпитание и началните учители имат добра грамотност по темата, като във всяко едно училище има добър състав от хора, които взаимно биха могли да си споделят тази дейност, коментира зам.-министърът.

Друг довод за въвеждането на задължителни народни танци е, че тренирали ритмика в децата.

Според Стаматов е нормално да има остра обществена реакция срещу предложението, но по думите му всеки се нуждае от танци.

В предаването бе показано и разследване на bTV, което разкрива схема за закупуване на шофьорски книжки от неграмотни - мъж, който не може да напише собственото си име, но без грешка попълва листовките си. Мъжът е завършил специална образователна програма за възрастни по европейски проект.

Тези програми са много добри за хора, които не са ограмотени, категоричен бе Диян Стаматов. Той каза, че за жалост голяма част от хората се записват в програмата с цел да имат документ за грамотност, с който да кандидатстват за работа или да получат документ за шофиране. Според зам.-министъра показаният случай трябва да се разследва от МВР.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Портал за наука
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Не си сам
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“