МИНИСТЪР КУНЕВА КЪМ 8-ГОДИШНИЯ БОЯН: КОГАТО ТЕ ПОХВАЛЯТ, ТИ ПОРАСТВАТ КРИЛА!

Начало » Последни публикации

05.05.2016

Когато те похвалят, ти порастват крила! Привърженик съм за поощряването на добрите постъпки и ще се боря срещу агресията в училище. Това каза вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева на 8-годишния Боян Ганев, ученик от II клас в столичното 51 СОУ, който днес бе в МОН по покана на министъра.

Детето написа отворено писмо до Меглена Кунева, в което предлага промени в ученическата книжка. Още в началото на писмото си Боян поставя въпроса защо в бележника няма графа за похвали, а само за забележки. Веднага след това уточнява, че според училищните правилници забележката е вид наказание и бележникът наред с оценките за успех, служи за отбелязване единствено на лошите постъпки, а добрите прояви се игнорират, понеже за тях място не е предвидено. По този начин през учебната година се регистрират само лошите действия на учениците, а нерегистрирането на добрите води до тяхната бърза забрава, каза на срещата Боян Ганев.

Ще предложа на експертите за следващата учебна година съдържанието на бележника да се промени, заяви вицепремиерът Кунева. Възможно е графата ЗАБЕЛЕЖКИ да се преобразува в по-неутрална форма и да бъде заменена с БЕЛЕЖКИ. Забележката в момента се възприема повече с критично съдържание. Според Боян Ганев ако системно се поощряват добрите постъпки, както се наказват лошите, това би намалило агресията между учениците и посещението на училище би станало по-приятно за всички. По този начин и в масовия случай изреченото от учителя „Дай си бележника!” няма да звучи страшно.

Една добра дума може да даде повече кураж на ученика, отколкото непрекъснатите критика и забележки, каза министър Кунева. Боян ми помогна, защото се опитваме да променим подхода в образованието. Има два начина на мислене. Единият е оценка и строг контрол. Другият е от първи до четвърти клас да не се напрягат децата. Аз бих казала - окуражете ги и те ще извадят най-доброто от себе си. Гледната точка на Боян подкрепя второто и се надявам това да се сбъдне, допълни вицепремиерът.  

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всички деца“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“