УЧЕНИЦИ „УПРАВЛЯВАХА“ МИНИСТЕРСТВОТО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА ДНЕС

Начало » Последни публикации

09.05.2016

Дванадесетокласничката Елизабет Тоева от 81 СОУ „Виктор Юго“ – София, днес бе министър на образованието и науката за един ден. В деня на училищното самоуправление тя влезе в кабинета на министър Меглена Кунева с предложение учениците с висок успех – над 5,50 да бъдат освободени от държавен зрелостен изпит, защото така ще бъдат мотивирани да учат повече. Г-жа Кунева обаче препоръча на учениците да не се страхуват от изпитите, поиска и съвети как МОН да се справи с преписването.

Теодора Златанова от 31-во СУЧЕП „Иван Вазов“ в София, Стефан Станев от СОУ „Иван Момчилов” в Елена и Митко Асенов от Професионалната гимназия по транспорт ”Макгахан” в София бяха заместници на зам.-министрите проф. Иван Димов, Диян Стаматов и Красимир Киряков.

Стефан и Асен са сред най-активните доброволци в младежката мрежа на Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе” със седалище във Велико Търново. Теодора смята да кандидатства в специалността „Педагогика“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Учениците препоръчаха да се назначат повече млади учители. Те предлагат да се задели ресурс и да бъдат модернизирани и училищата в селата. Важно, според тях е, навсякъде да има камери, за да се гарантира сигурността. Като училищен омбудсман Митко Асенов призова за равенство на всички ученици от различните етноси. Той предлага във всяко училище да има омбудсман, който да защитава правата на учениците.

Министър Кунева и заместниците й пожелаха на децата успехи, напътстваха ги да учат езици, да упражняват на практика уменията си. 

 

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всяко дете“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“