МИНИСТЪР КЛИСАРОВА КАЗА ВЪВ ВАРНА, ЧЕ ИМА КОНСЕНСУС ПО ПОВЕЧЕ ОТ ИСКАНИЯТА НА СИНДИКАТИТЕ

Начало » Последни публикации

23.07.2013

„Мисля, че ще постигнем консенсус и няма да се стигне до стачни действия”, това каза във Варна министърът на образованието и науката проф. д-р Анелия Клисарова. Тя уточни, че по 8 от исканията в откритото писмо на синдикатите до премиера има единодушие за решенията. „Дано в новия бюджет успеем да постигнем 5 % от БВП да отива за образование. Ще направим оптималното, което е възможно за държавата”, заяви още министър Клисарова.

Тя добави, че ще бъде търсена оптимизация на делегираните бюджети, като заплащането няма да бъде само за брой ученици. Друг приоритет, по който се мисли в момента, е запазване на паралелки с по-малко от 18 ученици, ако са важни за развитието на даден регион в страната.

Министър Клисарова бе във Варна, където присъства на отбелязването на 71 години от смъртта на Никола Вапцаров във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров”. Тя присъства на церемонията заедно с министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев, министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов и министъра на отбраната Ангел Найденов. Официални гости бяха още варненските депутати, кметът на Варна Иван Портних, областният управител Иван Великов, председателят на ОбС Иван Луков, висши военни, всички роднини на убития поет и други официални лица.

Речи за живота, делото и личността на Вапцаров произнесоха капитан І ранг Боян Медникаров, началник на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”, министър Йовчев и министър Найденов. Церемонията продължи с полагане на венци пред паметника в двора на училището, а Мая Вапцарова, племенница на поета, прочете няколко стиха пред гостите. Сред присъстващите бе и най-младият от рода – Никола, който е племенник на загиналия антифашист.

След края на официалната церемония, капитан І ранг Медникаров благодари лично на министър Клисарова за инициативата й, на отбелязването на годишнината от смъртта на Никола Вапцаров във ВВМУ да присъстват тримата министри, които са възпитаници на морското училище, както и целият род на Вапцаров.

Национална електронна библиотека на учителите
Национален портал за ориентиране на учениците
Национална информационна кампания „Живот без насилие за всяко дете“
Психолози от системата на предучилищното и училищното образование ще оказват психологическа подкрепа на ученици, учители и родители, които срещат различни трудности, породени от кризата с разпространението на Covid-19.
Портал за наука
EURAXESS България
EQAVET: VIREO 2 PILOT“ по програма Еразъм+
Национална платформа „Наука-бизнес“